Filety z kurczaka ze szpinakiem.doc

(1187 KB) Pobierz
Filety z kurczaka ze szpinakiem

3

 

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Składniki:

- 2-3 filety (w zależności od ilości osób)
- ser mozzarella lub feta bądź sałatkowy z Lidla (wybór zależy od was)
- świeży szpinak (dla leniwych mrożony)
- trochę masła
- jogurt naturalny lub śmietana (łyżeczka)
- szynka lub inna wędlina
- sól, pieprz, czosnek

 

Boicie się szpinaku? Ja też się bałem i miałem awersje – a teraz się w nim zakochałem. Spróbujcie! Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotleciki, posolić i wysmarować czosnkiem (może być granulat) – ja z racji mamy karmiącej to pominąłem. Tak przygotowane filety odstawić do lodówki. Następnie można się zająć szpinakiem. Dokładnie opłukać i przebrać (leniwi mogą wybrać szpinak mrożony). Świeży szpinak należy wrzucić do wody i gotować na dość dużym ogniu przez 5 min. Po gotowaniu odcedzić i wrzucić na patelnie.

W czasie gotowania sery kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, na której wyląduje później szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy dodając do tego trochę masła.

W ostatniej fazie duszenia dodajcie łyżeczkę lub dwie jogurtu/śmietany:

Teraz najwyższy czas wyciągnąć filety z lodówki oraz odpowiednią wędlinkę. Na filet nakładamy pokrojoną w plastry wędlinę a następnie “papkę” ze szpinaku.

Całość zwijamy w roladkę i dla potrzeby spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Ja dodatkowo podlałem roladki odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane filety siup do piekarnika na ok. 30 min. Podajemy z czym chcemy ja podałem z ziemniakami i marchewką gotowaną na parze:

 

http://fotoprzepis.pl

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin