3
Składniki:
- 2-3 filety (w zależności od ilości osób)- ser mozzarella lub feta bądź sałatkowy z Lidla (wybór zależy od was)- świeży szpinak (dla leniwych mrożony)- trochę masła- jogurt naturalny lub śmietana (łyżeczka)- szynka lub inna wędlina- sól, pieprz, czosnek
Boicie się szpinaku? Ja też się bałem i miałem awersje – a teraz się w nim zakochałem. Spróbujcie! Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotleciki, posolić i wysmarować czosnkiem (może być granulat) – ja z racji mamy karmiącej to pominąłem. Tak przygotowane filety odstawić do lodówki. Następnie można się zająć szpinakiem. Dokładnie opłukać i przebrać (leniwi mogą wybrać szpinak mrożony). Świeży szpinak należy wrzucić do wody i gotować na dość dużym ogniu przez 5 min. Po gotowaniu odcedzić i wrzucić na patelnie.
W czasie gotowania sery kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, na której wyląduje później szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy dodając do tego trochę masła.
W ostatniej fazie duszenia dodajcie łyżeczkę lub dwie jogurtu/śmietany:
Teraz najwyższy czas wyciągnąć filety z lodówki oraz odpowiednią wędlinkę. Na filet nakładamy pokrojoną w plastry wędlinę a następnie “papkę” ze szpinaku.
Całość zwijamy w roladkę i dla potrzeby spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Ja dodatkowo podlałem roladki odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane filety siup do piekarnika na ok. 30 min. Podajemy z czym chcemy ja podałem z ziemniakami i marchewką gotowaną na parze:
http://fotoprzepis.pl
glajszmit