Dzyndzałki warmińskie.txt

(1 KB) Pobierz
Dzyndzałki warmińskie 


Początek formularza
Oceny: / 0 
KiepskiBardzo dobry 
Dół formularza
Nadesłał liwo    

Składniki: 
• 1kg mąki 
• 1 jajo 
• 0,5l wody 
• 550g wołowiny 
• 750g łoju wołowego 
• 1 jajo 
• 1 cebula 
• sól, pieprz, 
• majeranek 
• 150g masła 

Sposób wykonania: 
Z przesianej mąki, jaja i wody (ciepłej) zrobić miękkie ciasto, wyrobić je i pozostawić przykryte ściereczką, aby "odpoczęło". 
Mięso zemleć, dodać oziębiony i posiekany łój, posiekaną cebulę, jajo i sól do smaku, pieprz i majeranek. Mięso dokładnie wyrobić. 
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować i wycinać małe pierożki nadziewając je mięsem. Pierogi gotować w osolonej wodzie, podawać polane stopionym masłem lub śmietaną. 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin