Dżem miodowy.pdf

(29 KB) Pobierz
5856882 UNPDF
Dżem miodowy
Składniki:
50 dag miodu 10 owoców kiwi (70 dag) 1 kg antonówek lub innych kwaskowych jabłek
50 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie odrobina zielonego barwnika
spożywczego
Sposób wykonania:
Owoce kiwi obrać i posiekać. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno
pokroić. W garnku z grubym dnem podgrzać 350 ml wody z miodem i cukrem,
mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać owoce oraz sok z cytryny i gotować na
małym ogniu 30 - 40 minut, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Często mieszać, by się nie
przypaliła. Następnie lekko ją ostudzić i zmiksować, ewentualnie dodając nieco barwnika.
Zostawić na parę minut, żeby znikły bańki powietrza. Przełożyć do gorących
wyparzonych słoików i od razu zamknąć.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin