Śledzie w sosie greckim.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie w sosie greckim

Śledzie w sosie greckim

 

Składniki na 8 porcji:

1 kg świeżych śledzi

l

4 łki oleju

4 łki mąki

sos:

2 marchewki

pietruszka

mały seler

3 cebule

3 łki oleju

puszka przecieru pomidorowego

4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

l

szczypta cukru

łeczka ostrej papryki

 

Śledzie wypatrosz, opłucz, posól i odstaw na 20 minut. Jarzyny oczyść, umyj, pokrój i wraz z przyprawami usmaż na rozgrzanym na patelni oleju (5 minut). Przecier rozprowadź kilkoma łkami wody, dodaj do jarzyn, przypraw, wymieszaj i poduś przez 10 minut.

 

Oprószone mą śledzie usmaż na oleju po 3 minuty z obu stron, następnie przełóż do sosu i poduś przez 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin