Tymbaliki z ryby w sosie grzybowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz + 1 godz2 pstragi (800 g ryby),200 g kurek,50 g suszonych podgrzybkow,100 ml bialego wina,1 marchewka,2 cebule,3 jaja,3 lyzki masla,300 ml smietany,30 ml koniaku,bouquet garni, sol, pieprz.1. Podgrzybki umyc, zalac 250 ml wody, moczyc 1 godz. Ugotowac w tej samej wodzie, odcedzic, pokroic na kawalki. Wywar zachowac.2. Marchewke i cebule obrac, oplukac. Marchewke i 1 cebule pokroic na kawalki,druga cebule drobno posiekac. Kurki oczyscic, oplukac, podsmazyc na masle,dodac cebule, wode. Dusic 40 min.3. Pstragi oczyscic, odciac glowy i pletwy. Wyjac osci, zdjac skore. Filety odlozyc, reszte wrzucic do garnka, wlac wino i 100 ml wody, wrzucic marchewke,bouquet garni i pokrojona cebule. Gotowac 30 min. Odcedzic, wycisnac.4. Filety zmiksowac z jajem i 200 ml smietany. Doprawic sola, pieprzem. Zmiksowana masa napelnic foremki wysmarowane maslem. Wstawic do naczynia z woda,piec w piekarniku 30 min.5. Przygotowac sos: do kurek dodac podgrzybki i wywar, w ktorym sie gotowaly iwywar z ryby. Gotowac tak dlugo, az sos zgestnieje. Wlac reszte smietany ikoniak. Dodac sol i pieprz.6. Tymbaliki wyjac z foremek, podawac polane sosem grzybowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 80.
atavm