Kolorowy sernik.doc

(22 KB) Pobierz
Kolorowy sernik

Kolorowy sernik

 

# Ciasto: 6 łyżek mąki

# 3 jaja

# 3 łyżki cukru

# łyżeczka proszku do pieczenia

# łyżka kakao

# torebka czerwonego kisielu. Masa serowa:

# 80 dag niekwaśnego półtłustego białego sera

# 10 dag masła

# 2 szklanki cukru pudru

# 4 jaja

# 2 łyżki mąki ziemniaczanej

# olejek rumowy.

 

Jaja ubić z cukrem, następnie dodać 3 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej - kisiel i łyżkę mąki. Z obu części uformować 2 nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w tortownicy lub na blasze (170°C). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie - żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Upieczone i przestudzone placki pokroić w pierścienie (podobne do fajerek), korzystając z talerzyków różnej wielkości. Spód tortownicy wyłożyć na przemian pierścieniami w obu kolorach. Rozłożyć na nim połowę masy serowej. Przykryć blatem ułożonym z pozostałych pierścieni i na końcu - resztą masy serowej. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170°C.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin