Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii.pdf

(33 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
800 gramów dużych ziemniaków
2 łyżki octu z cydru
1/3 szklanki bulionu z kury lub wody z gotowania ziemniaków
2/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego
3 lub 4 plasterki podpieczonego, chrupkiego bekonu, posiekanego lub pokruszonego
2 do 3 łyżek drobno posiekanych pikli
2 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub dymki razem ze szczypiorem
sól i świeżo zmielony biały pieprz
1 szklanka majonezu, najlepiej domowej roboty
ew. kwaśna śmietana
Przybranie
chrupkie liście czerwonej sałaty
marynowana czerwona papryka, jajka na twardo, natka pietruszki (do wyboru)
Przygotowanie
Ziemniaki obrać. Przekroić na pół, większe na ćwiartki. Następnie w poprzek, aby powstały
półksiężyce grubości 1 cm. Ziemniaki przełożyć do rondla. Zalać wodą tak, aby je tylko pokryła.
Na 1 litr wody wsypać 1½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień. Gotować 5
do 6 minut, do miękkości. Powinny być dobrze ugotowane. Sprawdzić. Zdjąć z ognia i odcedzić.
Zachować szklankę wody z gotowania do dressingu. Przełożyć ziemniaki do dużej miski. Ocet
wymieszać z 1/3 szklanki wody z gotowania ziemniaków lub z bulionem z kury. Polać ziemniaki
ostrożnie mieszając, tak aby sos równomiernie je pokrył. Odstawić na 10 minut. Dodać
przygotowaną wcześniej cebulę, seler, bekon, pikle, jajka na twardo i szczypior. Starannie
doprawić do smaku. Zalać 2/3 szklanki majonezu (lub majonezem wymieszanym z kwaśną
śmietaną). Dużą łopatką ostrożnie wymieszać składniki. Skosztować. W razie potrzeby doprawić
solą i pieprzem lub dodać majonezu. Przykryć sałatkę i wstawić do lodówki na co najmniej
godzinę przed podaniem. Jeśli sałatka dłużej stoi w lodówce, wyjąć wcześniej, aby przed
podaniem miała temperaturę pokojową. Jeszcze raz skosztować i w razie potrzeby doprawić. Do
podania, wyłożyć miskę lub półmisek liśćmi czerwonej sałaty. Nałożyć sałatkę. Przybrać w
ostatniej chwili jednym ze składników do wyboru.
Na podstawie programu "Julia i Jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata
Samborska
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 18:36
230697405.001.png 230697405.002.png 230697405.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin