Crepes - francuskie naleśniki.pdf

(34 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Crepes - francuskie naleśniki
trudność: łatwe
Składniki
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka zimnego mleka
4 jajka
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki
4 łyżki roztopionego masła
kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju
Przygotowanie
Składniki płynne wlać do blendera. Dodać jajka i sól. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło.
Przykryć i miksować minutę na najwyższej szybkości. Jeśli do ścianek przykleją się drobinki mąki,
zebrać je gumową łopatką i miksować jeszcze 2-3 sekundy. Przykryć i wstawić do lodówki na co
najmniej 2 godziny. Ciasto powinno przypominać śmietankę. Ma pokrywać cienką warstwą tylną
część łyżki. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając
po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż 2 mm grubości. Usmażyć naleśnik na
próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie.
Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż pojawi
się dym. Natychmiast zdjąć z ognia. Trzymając patelnię w prawej ręce, nalać na środek ¼
szklanki ciasta. Szybko obracając patelnię we wszystkich kierunkach, rozprowadzić ciasto
równomiernie po dnie tak, aby powstała cienka warstwa. (Zlać nadmiar ciasta z powrotem do
miski. Odpowiednio dostosować ilość ciasta, z którego będzie usmażony następny naleśnik.) Cała
procedura trwa 2, 3 sekundy. Postawić patelnię na ogniu na 60-80 sekund. Ostro potrząsać
patelnią, aby obluzować naleśnik. Podnieść brzeg łopatką. Jeśli spód naleśnika jest
złocistobrązowy, przełożyć go na drugą stronę, posługując się dwiema łopatkami. Można schwycić
palcami brzeg i pociągnąć do siebie. Można także obrócić, podrzucając na patelni. Smażyć po
drugiej stronie ½ minuty. Ta strona zwykle ma ciemne, okrągłe piegi. Zazwyczaj zawija się ją do
środka i nie pokazuje publicznie. Gotowe naleśniki przekładać na metalową kratkę. Po krótkim
przestygnięciu układać na talerzu. Ponownie natłuścić patelnię, poczekać, aż pojawi się dym. W
ten sam sposób usmażyć pozostałe crepes. Talerz z naleśnikami można postawić na garnku z
gotującą się wodą lub schować w ciepławym piekarniku. Można także wcześniej je usmażyć i
podgrzać w razie potrzeby. (Albo zamrozić). Przy pewnej wprawie można smażyć crepes na
dwóch patelniach. Wtedy udaje się przygotować 24 crepes w pół godziny.
Na podstawie programu "Julia i Jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata
Samborska
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 18:35
230697408.001.png 230697408.002.png 230697408.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin