Croque monsieur.pdf

(34 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Croque monsieur
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
8 kromek pszennego chleba (grubości 3,5 cm)
musztarda Dijon do smaku
2 szklanki tartego sera gruyère
450 g cienkich plastrów szynki
¼ szklanki masła
Przygotowanie
Chleb posmarować cienko musztardą Dijon. Rozłożyć po ¼ szklanki sera na 4 kromkach chleba.
Każdą przykryć 110 gramami szynki. Posypać drugą porcją sera (po ¼ szklanki). Przykryć
pozostałymi kromkami chleba. Masło roztopić na średnim ogniu, na dużej patelni teflonowej, aż
zacznie skwierczeć. Smażyć kanapki 2 do 3 minut, unosząc brzegi łopatką, aby sprawdzić, czy już
nabrały złocistej barwy. Odwrócić i smażyć 2-3 minuty, przyciskając delikatnie do dna patelni.
Przed podaniem pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco.
Na podstawie programu "Julia i Jacques Pepin" opracowała Małgorzata Samborska
© Julia Child i Jacques Pepin
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 18:34
230697410.001.png 230697410.002.png 230697410.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin