Pulpety z ryby.pdf

(47 KB) Pobierz
34420129 UNPDF
Pulpety z ryby
Składniki
50 dag filetów z dorsza lub innej ryby, jajo, pół szklanki mleka,
czerstwa bułka, włoszczyzna, 2 łyżki bułki tartej, majeranek, sól,
łyżka oleju. Sos: szklanka mleka, pół szklanki śmietany, 2 łyżki
mąki pszennej, łyżka oleju, 4 łyżeczki soku z cytryny, natka
pietruszki, sól,
Sposób przyrządzania
Filety opłukać, zemleć w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką,
dodać jajo, majeranek, sól. Wyrobić masę, formować pulpety i wrzucać do gotującego się
wywaru z włoszczyzny, gotować ok. 20 min. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem
i wysypać bułką tartą, ułożyć ugotowane pulpety. Przygotować sos: Olej rozetrzeć
z mąką na gładką masę i rozprowadzić gorącym mlekiem, zagotować, posolić, dodać
śmietanę, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Pulpety zalać sosem i zapiec.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
1 porcja zawiera: 25,1 g białka, 13,5 g tłuszczu, 225 mg cholesterolu, 1 g błonnika, 255
kcal.
 
34420129.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin