Faworki Maćka.doc

(33 KB) Pobierz
Faworki Maćka

Faworki Maćka

Drukuj

E-mail

 

Napisał Maciek K   



Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- łyżka cukru pudru
- łyżka spirytusu
- 20 dkg mąki
- 50 dkg smalcu do smażenia

Wykonanie:
Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
Ciasto rozwałkować na 3 mm.
Wykroić pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
Smażyć w dużej ilości smalcu (wiem że nie zdrowo!) bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić.
Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę ręcznik papierowy, aby odciągnąć tłuszcz, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin