Słodkie zajączki
Składniki:
50 dag mąki
po 5 dag: drożdży i cukru
szklanka mleka
5 dag masła
skórka otarta z pół cytryny
2 jaja
5 dag koryntek
5 dag migdałów
sól
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i zalej letnim mlekiem (pół szklanki). Dosyp łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na małym ogniu. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej w nie wyrośnięte drożdże, po czym zagnieć ciasto. Następnie dodaj resztę cukru i mleka, szczyptę soli, jajo, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrób i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj jednakową ilość krążków o średnicy 5 cm i krążków o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki natnij na długość 1 cm i lekko rozchyl, a następnie połącz z większymi krążkami. Z kawałków ciasta uformuj kuleczki i umieść je w miejscach łapek.
Rozbełtaj drugie jajo i pędzelkiem posmaruj zajączki. Zrób im oczka i noski z rodzynek, a do łapek doklej połówki migdałów. Zajączki połóż na natłuszczonej blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 15 minut.
walbe