Ciasto pomarańczowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto pomarañczowe

Ciasto pomarańczowe

 

Składniki:

duża pomarańcza 

4 jaja

po 25 dag cukru, stopionego masła i mąki pszennej

2 łeczki proszku do pieczenia tłuszcz

bułka tarta lub specjalny pergamin do formy

 

Pomarańczę sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zetrzyj ją, a sok wyciśnij do kubeczka.

 

Oddziel żółtka od białek, dodaj cukier i całość utrzyj do białci. Do masy żółtkowej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, a następnie - cały czas mieszając - porcjami dosypuj mą z proszkiem do pieczenia oraz dolewaj stopione masło. Jednolitą już, gładką masę delikatnie połącz z uprzednio ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Wlej masę do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu polej wypiek lukrem, który uzyskasz ze szklanki cukru pudru mieszanego w rondelku z 3 łkami wody do chwili, gdy stanie się on nitkowato ciągliwy.

 

Pamiętaj: zamiast pomarańczy możesz uż dwóch cytryn.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin