Babka drożdżowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Babka dro¿d¿owa

Babka drożowa

 

Składniki:

ciasto:

150 ml mleka

10 dag cukru

5 dag wiórków kokosowych

5 dag masła

5 dag rodzynek

2 dag droży

2 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

aromat rumowy

polewa czekoladowa:

5 dag mlecznej czekolady

łka mleka i margaryny

uszcz do formy

do dekoracji: wiórki kokosowe

 

Zacznij od przygotowania ciasta: na początku rozkrusz droże i zasyp je 1/4 częścią cukru, rozetrzyj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Potem dodaj 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak, aby uzyskać konsystencjęstej śmietany). Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

 

Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą, mleko i energicznie wyrób ciasto - gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.

 

Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z tuleją (otworem w środku formy) o średnicy 21 cm i pozostaw do wyrośnięcia.

 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez 35-45 minut.

 

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Składniki na polewę włóż do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj.  Przed podaniem ostudzoną babkę polej ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin