Torcik biszkoptowy z owocami.rtf

(8 KB) Pobierz
Torcik biszkoptowy z owocami

Torcik biszkoptowy z owocami

 

Składniki:

ciasto:

4 jaja

16 dag cukru

12 dag mąki tortowej

pół łeczki proszku do pieczenia

łka margaryny

nadzienie:

szklanka śmietanki kremówki lub Śnieżynka WINIARY

1,5-litrowy słoik owoców w kompocie (np. moreli, wydrylowanych wiśni, brzoskwiń, ananasa)

 

Na początku nagrzej piekarnik do 180°C, małą tortownicę (boki i spód) wyłóż odpowiednio przyciętym papierem posmarowanym margaryną.

 

Jaja i cukier ubij mikserem na gęstą masę, a potem dodaj mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut, nie otwierając drzwiczek! Po upieczeniu ostudź, nadetnij dookoła ostrym nożem i przekrój mocną nitką na 2 krążki jednakowej grubości.

 

Śmietankę ubij, z kompotu wyjmij owoce. Oba krążki biszkoptu starannie posmaruj teraz ubitą śmietanką (3 łki zostaw do dekoracji). Na jednym krążku ułóż owoce (kilka też zostaw do dekoracji).

 

Wierzch ozdób bitą śmietaną i owocami.

 

Torcik wstaw co najmniej na 12 godzin do lodówki. Kremówkę możesz zastąpić śmietanką w proszku Śnieżynką.

 

Uwaga! Na środku tortu - jeśli jest to torcik urodzinowy - wbij odpowiednią ilość świeczek i "wypisz" (są odpowiednie "pisaki" z cukru pudru) imię solenizanta. Z okazji Wielkanocy możesz udekorować torcik małymi jajeczkami z cukru lub czekolady lub kurczaczkami oraz gałązką zielonej borówki. Na Boże Narodzenie - najlepszy będzie Mikołaj i gałązka świerku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin