Przekładany piernik.txt

(1 KB) Pobierz
Przek�adany piernik.

Sk�adniki:

    *
      80 dag maki krupczatki
    *
      50 dag miodu
    *
      8 jajek
    *
      2 szklanki cukru pudru
    *
      kostka mas�a
    *
      po �y�ce proszku do pieczenia i przyprawy korzennej
    *
      orzechy w�oskie
    *
      migda�y
    *
      sma�ona sk�rka pomara�czowa
    *
      gotowa polewa czekoladowa
    *
      30 dag cukru
    *
      1/2 szklanki wody
    *
      kilka kropli octu
    *
      sok z cytryny

Przygotowanie:

��tka oddzieli� od bia�ek. Mas�o utrze� z cukrem pudrem, dodaj� po jednym ��tku. Ucieraj�c, dodawac stopniowo mi�d, przypraw� korzenn�, m�k� i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszac z ubitymi na sztywno bia�kami i posiekanymi bakaliami. Form� wysmarowa� t�uszczem, na�o�y� ciasto. Piec ok.60 minut w tem.180 stopni. Zagotowa� cukier, wod� i ocet. Potem troch� sch�odzi� i uciera�, dodaj�c sok z cytryny, a� masa b�dzie bia�a. Przekroi� upieczony piernik i prze�o�y� mas�, na koniec pola� polew� czekoladow�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin