Sos pomidorowy delikatny.pdf

(43 KB) Pobierz
26067054 UNPDF
Sos pomidorowy delikatny
Składniki
3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2 szklanki rosołu z kurczaka lub wołowiny,
Sposób przyrządzania
Masło włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (1 l) i mikrofalować minutę przy
NAJWYŻSZEJ MOCY, wsypać mąkę, cały czas mieszając stopniowo wlewać rosół. Po
połączeniu mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 4 minuty, następnie mieszać,
aż powstanie jednolity sos. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz,
natkę i bazylię, dokładnie wymieszać i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2
minuty, ponownie wymieszać, w razie potrzeby mikrofalować dalsze 2 minuty przy tej
samej mocy, aż powstanie gładki sos. Ewentualnie dodać masło, zamieszać (nie
mikrofalować). Podawać do cielęciny, rzymskiej pieczeni lub spaghetti.
Proporcje na 3 szklanki.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin