Pieczeń wołowa.pdf

(69 KB) Pobierz
2707602 UNPDF
Pieczeń wołowa duszona
Składniki
1,5-2 kg zrazówki wołowej, 5 łyżek oleju, pół szklanki
czerwonego wytrawnego wina, pół szklanki rosołu wołowego lub
z kostki, 2-3 cebule,2 łyżki posiekanej natki pietruszki, listek
laurowy, łyżeczka tymianku, cukier, grubo zmielony pieprz, 3
cienkie długie plastry wędzonego boczku lub świeżej słoniny
Sposób przyrządzania
Mięso obwiązać. Cebulę pokroić w plasterki, wlać olej, rosół, wino i przyprawy,
wymieszać w dużej misce, włożyć mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć, wstawić do
lodówki na 24 godziny, obracać 2-3 razy podczas marynowania. Plasterki boczku lub
słoniny położyć na papier śniadaniowy ułożony na talerzu i przez 2 minuty mikrofalować
przy NAJWYŻSZEJ MOCY, przełożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia takiej
wielkości, aby swobodnie zmieściło się mięso. Mięso wyjąć z marynaty, osączyć nad
miską. Marynatę przecedzić, odstawić. Cebulę i odcedzone przyprawy rozprowadzić na
plasterkach boczku, na wierzch położyć mięso, zalać szklanką marynaty, przykryć i
mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY, zmniejszyć moc do ŚREDNIEJ (50
proc.), mikrofalować 40-70 minut lub do miękkości mięsa. Pieczeń przełożyć na ogrzany
półmisek, przykryć, odstawić. Pozostałą marynatę (5 łyżek) wlać do sosu w naczyniu i
mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Pieczeń pokroić w plastry, polać
sosem i podawać z ziemniakami piure, kaszą gryczaną lub makaronem.
Proporcje dla 4-6 osób.
Uwaga: Osuszoną wołowinę można wcześniej zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu.
 
2707602.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin