Sos śmietanowy.pdf

(44 KB) Pobierz
26067097 UNPDF
Sos śmietanowy
Składniki
Szklanka śmietany 30-proc., ćwierć szklanki rosołu z kostki, łyżeczka soku z cytryny, sól,
biały pieprz
Sposób przyrządzania
Składniki wlać do żaroodpornego naczynia (0,5 l), przyprawić i mikrofalować 2 minuty
przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.), zamieszać dwukrotnie (czas mikrofalowania zależy
od temperatury śmietany). Podawać do gotowanych warzyw, cielęciny lub kurczaka.
Proporcje na około 1,5 szklanki.
Warianty:
Sos chrzanowy
Do sosu dodać 1-2 łyżki chrzanu, zamieszać, mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY
przez minutę, zamieszać. Podawać do sztuki mięsa, szynki lub białej kiełbasy na gorąco.
Sos musztardowy
Do sosu dodać 1-2 łyżki ostrej musztardy, wymieszać i mikrofalować przez minutę przy
ŚREDNIEJ MOCY, zamieszać. Podawać do gotowanego mięsa, kotletów mielonych z
wieprzowiny, szynki na gorąco lub kiełbasy.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin