Zapiekanka włoska.pdf

(72 KB) Pobierz
26067248 UNPDF
Zapiekanka włoska
Składniki
50 dag mielonej wołowiny, półtorej szklanki makaronu
wermiszelu, cebula, szklanka pokrojonego selera naciowego, 2
szklanki sosu pomidorowego (patrz: Sosy), łyżeczka cukru,
łyżeczka tymianku lub bazylii, 5 dag startego żółtego sera, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia (1 l), rozprowadzić po dnie, posypać
połamanym na kawałki makaronem, posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem.
Sos pomidorowy połączyć z pozostałymi składnikami, zalać nim zawartość naczynia.
Przykryć folią mikrofalową i mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Odkryć,
starannie wymieszać, przykryć, mikrofalować 10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50
proc.), wymieszać, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed
podaniem posypać serem.
Proporcje dla 4 osób.
 
26067248.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin