Łosoś Terijaki(1).pdf

(56 KB) Pobierz
26068317 UNPDF
Łosoś Terijaki
Składniki
4 grube dzwonka łososia świeżego lub mrożonego (ok. 90 dag),
2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżeczki
cukru, ząbek czosnku, 1-2 dymki (same środki i szczypior)
Sposób przyrządzania
Czosnek rozgnieść, wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem,
posmarować każde dzwonko ryby z obu stron, odstawić na 20-30 minut. Rybę ułożyć
grubszą stroną do brzegu okrągłego żaroodpornego naczynia (2 l). Naczynie przykryć
mikrofalową folią i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 8-10 minut, obracając
je o ćwierć obrotu. Odwrócić rybę po 4-5 minutach. Po wyjęciu pozostawić pod
przykryciem 2-3 minuty w temperaturze pokojowej. Łososia podawać posypanego
posiekaną dymką i z ryżem.
Proporcje dla 4 osób.
 
26068317.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin