Sałaty.doc

(26 KB) Pobierz
Sos tatarski:

Sos tatarski:

 

6 jaj ugotowac na twardo, obrac z łupek i drobno pokroic, sloiczek ogorkow konserwowych drobno pokroic, nastepnie sloiczek grzybkow marynowanych tez drobno pokroic, dac majonez , sol, pieprz i smietane i wszystko razem wymieszac.

Salatka ananasowa – pycha

 

Puszka ananasa

Sloik marynowanego selera

Caly por pokroic drobno  sparzyc kipiaca woda, odcedzic i wystudzic

Puszka kukurydzy marynowanej

Sloik czerowonej marynowanej papryki

Może być szczypiorek

6 jaj ugotowanych na twardo

majonez

ananasy odcedzic, plastry drobno pokroic; seler odcedzic a nastepnie pokroic dlugie selerowe nitki, papryke pokroic drobno, szczypiorek oplukany drobno pokroic, jajka zetrzec na tarce lub tez pokroic, wszystkie skladniki wymieszac , dodac majonez  smacznego!

 

 

 

Salatka selerowa – tez pyszna:

 

 

Sloik selera marynowanego- odcedzic i drobno pokroic

Puszka kukurydzy marynowanej( odcedzic)_

Puszka groszku konserwowanego(odcedzic)

1 cala czerwona surowa papryka, oczyscic ja, i drobno pokroic w kosteczke

troszke grzybkow marynowanych pokroic

½ sloiczka ogorkow konserwowych tez drobno pokroic

6 jaj ugotowac na twardo i pokroic drobno w kosteczke

2 zabki czosnku pokroic drobno

wszystko razem wymieszac, dodac majonez + smietana

 

CHRZAN:

 

Słoiczek lub 2 słoiczki chrzanu ostrego ( może być i z kwaskiem , byle by był ostry ) .

6 jaj ugotować na twardo .

Chrzan oddusic na sitku . Jaja zetrzeć na średniej tarce , dać  śmietanę , szczyptę cukru i soli do smaku . Wymieszać. Jeśli chrzan jest za ostry , dodać starte na tarce 1 ugotowane jajko

 

Sałata z buraczków konserwowych

 

Buraczki konserwowe ścieramy na grubsze tace, jedno duże jabłko i jedną dużą cebulę obieramy i ścieramy na tarce, 6 jaj gotujemy na twardo i również scieramy na tarce, dodajemy majonez, sól, pieprz do smaku i zaprawiamy smietaną.

 

Sałata jarzynowa- to wiadomo J))

 

Surowka z kapusty pekinskiej

 

Czysta kapuste poszatkowac,

2 male marchewki obrac, oplukac i drobno pokroic lub zetrzec na tarce

2 jablka obrac i zetrzec na tarce

2 male cebule obrac i pokroic robno

wymieszac z kapusta, dodac pieprz, sol do smaku, oraz troszke kwasku cytrynowego i olej, wymieszac wszystko razem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin