MUSZELKI Z PIECZARKAMI.doc

(22 KB) Pobierz
MUSZELKI Z PIECZARKAMI

MUSZELKI Z PIECZARKAMI

 

Składniki:

DLA 4 OSÓB PRZYGOTOWANIE: 20 MIN, GOTOWANIE: 20 MIN

40 dag makaronu (duże muszelki)

60 dag pieczarek

3 łyżki soku cytrynowego

Cebula

¾ szklanki RAMY GĘSTEJ

2 łyżki masła

Pęczek natki

Sól, pieprz

 

·         Pieczarki dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem (nie myć). Pokroić w cienkie plasterki, skropić 2 łyżkami soku cytrynowego, aby nie ściemniały.

·         Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Natkę opłukać, osączyć, posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę: przesmażyć, aż stanie się szklista. Stopniowo dodawać pokrojone pieczarki. Smażyć, cały czas mieszając.

·         Zrumienione pieczarki przyprawić solą oraz pieprzem, posypać połową natki. Patelnię zdjąć z ognia, wlać RAMĘ, wymieszać.

·         Zmniejszyć gaz, postawić na nim patelnię z sosem. Całość dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać resztę soku cytrynowego, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

·         W garnku zagotować dużą ilość wody z solą. Na wrzątek wrzucić makaron. Gotować, aż będzie lekko twardy (Al dente). Odcedzić, osączyć dokładnie na sicie.

·         Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym, posypać resztą posiekanej natki. Podawać natychmiast.

PORCJA: ok. 300 kcal 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin