ZAGADNIENIA DO EGZAMINU Z CHEMII KOSMETYCZNEJ
1. Podstawowe zagadnienia z zakresu chemii:
a. Co to są kwasy; zasady; sole?
b. Co to są aniony i kationy?
c. Na czym polega proces elektrolizy?
d. Co to jest stężenie procentowe?
2. Charakterystyka głównych grup związków organicznych:
a. Węglowodory
b. Alkohole
c. Aldehydy
d. Ketony
e. Kwasy organiczne
f. Estry
3. Podstawowe związki chemiczne stosowane do wyrobu preparatów kosmetycznych:
a. Emulgatory (anionowe, kationowe, niejonowe) – budowa, właściwości i zastosowanie.
b. Konserwanty (estry kwasu p-hudroksybenzoesowego, Germall 115, Bronopol, benzoesan sodu).
c. Detergenty (mydła alkaliczne kwasów tłuszczowych, alkilosiarczany, laurylosiarczany)
4. Związki aktywne stosowane w kosmetykach:
a. witaminy (Witamina A, retinol, witamina C, witamina E, prowitamina B5).
b. Emolienty (estry tłuszczowe i ich pochodne, estry alkoholi tłuszczowych)
c. Fosfolipidy
d. Kwasy owocowe (mlekowy, glikolowy, jabłkowy)
e. Substancje przeciwrodnikowe (melanina)
f. Polisacharydy (kwas hialuronowy, β-glikan)
g. Białka (cytokiny, enzymy)
h. Ceramidy
i. Filtry słoneczne (pochodne kwasu 4-aminobenzoesowego, 4-metoksycynamonowego, salicylowego; dwutlenek tytanu i tlenek cynku)
j. Środki brązujące skórę.
5. Wyciągi ziołowe stosowane w kosmetykach:
a. Substancje biologicznie aktywne zawarte w ekstraktach (AHA, aminokwasy, antocyjany, escyna, flawonidy, karetenoidy, mikroelementy)
b. Działanie kosmetyczne ekstraktów roślinnych (algi, aloes, kasztanowiec, lipa, miłorząb, oczar, szałwia, żeń-szeń, arnika górska.
6. Substancje zapachowe stosowane w kosmetykach:
a. Olejki zapachowe (różany, olejki cytrusowe, olejki o zapachu goździków, olejki o zapachu piżma)
7. Balsamy i żywice.
mb1215