Ryż na sypko z przyprawami.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ na sypko z przyprawami

Ryż na sypko z przyprawami

 

Składniki:

szklanka ryżu długoziarnistego

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 szklanki wody

kostka Rosołu drobiowego WINIARY

łeczka curry

pół łeczki kurkumy lub szczypta szafranu

szczypta soli i pieprzu

 

Ryż umyj na sicie, dokładnie odsącz, przełóż do garnka z rozgrzaną oliwą (olejem), smaż 2 minuty, stale mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wsyp curry i kurkumę (szafran). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 25 minut.

 

Potem ogień zgaś, ale nie zdejmuj ryżu z gorącej płytki jeszcze przez 5-10 minut (ryż musi być przykryty!).

 

Uwaga! Dodaj tylko tyle curry, ile podano w przepisie, bo ryżdzie gorzki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin