kokosanki.doc

(37 KB) Pobierz

KOKOSANKI

 

Składniki:

·                      CIASTO BISZKOPTOWE

·                      1,5 szklanki mąki

·                      1,5 szklanki cukru pudru

·                      8 jajek

·                      pół łyżeczki proszku do pieczenia

·                       

·                      POLEWA

·                      1 kostka margaryny "Kasia"

·                      1,5 szklanki cukru

·                      1 cukier waniliowy

·                      3 łyżki kakao

·                      5 łyżek wody

·                      30-40 dag wiórków kokosowych

Przepis na ciasto biszkoptowe:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.
 
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.

Przepis na polewę:

Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać.
 
Wrzucać pojedynczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin