KOKOSANKI
Składniki:
· CIASTO BISZKOPTOWE
· 1,5 szklanki mąki
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 8 jajek
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
·
· POLEWA
· 1 kostka margaryny "Kasia"
· 1,5 szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 3 łyżki kakao
· 5 łyżek wody
· 30-40 dag wiórków kokosowych
Przepis na ciasto biszkoptowe:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.
Przepis na polewę:
Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać. Wrzucać pojedynczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.
stachby