Pychotka.pdf

(79 KB) Pobierz
21035673 UNPDF
Pychotka
Składniki
Ciasto: 40 dag mąki, 25 dag margaryny, 25 dag cukru, 5 żółtek, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
olejek rumowy. Krem: kostka masła, 2 szklanki mleka, 20 dag
cukru, 2 czubate łyżki mąki, 5 żółtek, olejek rumowy
Sposób przyrządzania
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do utartej masy wsypać
mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie wymieszać. Tak przygotowane ciasto
podzielić na dwie równe części i kolejno upiec w tej samej formie. Przygotować
krem. Cukier, mąkę i żółtka wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Następnie
wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do pozostałego, wrzącego mleka.
Gotować przez chwilę na małym ogniu, nadal mieszając. Ostudzony budyń utrzeć
z masłem i aromatem. Gdy ciasto wystygnie, przełożyć je kremem, polukrować i
dowolnie udekorować. (100 g - 405 kcal).
 
21035673.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin