Ciasteczka mocno migdałowe i kruche rozkosznie.doc

(24 KB) Pobierz

Ciasteczka mocno migdałowe i kruche rozkosznie

Doskonałe z herbatą, herbatą z mlekiem lub samym mlekiem.

dwie szklanki mąki

kostka masła – 20 dag

dwie garście (szklanka) mielonych migdałów

garść całych migdałów

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

torebka cukru z prawdziwą wanilią

żółtko do smarowania

czas przygotowania: 25 minut

poziom trudności: łatwe

ilość: około 30 ciasteczek

Sposób przygotowania

1. Całe migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie obieram je

ze skóry.

2. Masło siekam z mąką, dodaję mielone migdały, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukru

waniliowego i starannie zagniatam – trwa to kilka chwil.

3. Z ciasta robię wałek o średnicy około 3 cm i tnę go na krążki centymetrowej grubości.

4. Każdy smaruję rozbełtanym żółtkiem i na środku układam obranego migdała.

5. Ciastka piekę (położone na pergaminie) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

około 10 minut.

6. W czasie pieczenia robię kawę i herbatę, bo te ciasteczka gorące są bardzo przepyszne –

pachną wtedy mocno migdałowo.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin