Pyszne i rumiane bułeczki maślane.doc

(23 KB) Pobierz

Pyszne i rumiane bułeczki maślane

Doskonałe do sobotniego porannego kubka kakao.

3,5 szklanki mąki pszennej

30 dag masła

4 dag drożdży

6 łyżek cukru

2 żółtka

4 łyżki rozdrobnionych płatków migdałowych

szczypta soli

czas przygotowania: 70 minut

poziom trudności: łatwe

ilość: 16 bułeczek

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę mieszam z solą i rozcieram na sucho z drożdżami, po czym siekam

z zimnym masłem i szybko zagniatam.

2. Zawijam ciasto w potrójnie złożoną gazę i wkładam do zimnej wody na 20-25 minut.

3. Po tym czasie wyjmuję ciasto, zdejmuję gazę i odciskam z nadmiaru wilgoci.

4. Stolnicę obficie posypuję mąką i rozwałkowuję na niej ciasto.

5. Kieliszkiem do wina wycinam krążki, smaruję je rozmąconymi żółtkami i posypuję

cukrem oraz migdałami.

6. Układam na blasze krążki w sporych odstępach.

7. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni i wkładam doń przyszłe bułeczki na 10-12 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin