Jelenie różki
Składniki:
35 dag mąki
10 dag cukru pudru
5 dag masła
2 żółtka
3 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
olej do smażenia
cukier puder
Cukier wanilinowy WINIARY
skórka otarta z cytryny
Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, całość starannie posiekaj nożem. Żółtka i całe jaja rozbełtaj i utrzyj z cukrem pudrem, potem połącz z mąką i śmietaną. Teraz starannie zagnieć ciasto, rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm, a potem pokrój na prostokąty o wymiarach 2 x 8 cm.
Każdy taki prostokąt ponacinaj ukośnie z obu dłuższych boków (nacięcia rób, co 1 cm). Smaż w gorącym oleju na złoty kolor. Usmażone i osączone na bibule różki przełóż na tacę i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym i skórką z cytryny.
stachby