RURKI Z KREMEM.
Mąka pszenna, 3 szklankiKasia lub Palma, 20 dkgkwaśna śmietana, 1 szklankażółtka, 4 szt.cukier waniliowy, 1 pacz.Sól, szczyptaNA MASĘ:, mleko, 2, 5 szklankicukier, 3/4 szklankimąka ziemniaczna + pszenna, po 2 łyżkibudyń (smak, jaki kto lubi), 2 łyżkipalma, 1 kostka
Składniki ciasta posiekać i dość długo wyrabiać /można się na nim" wyżyć", tzn. rzucać nim o stolnicę, bić w nie wałkiem do ciasta/.Im dłużej "maltretowane", tym lepsze. Podzielić na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Ciasto można sobie przygotować wieczorem i na noc zostawić w lodówce, a piec i nadziewać następnego dnia. Każdą porcję ciasta rozwałkować na grubość ok.2-3 milimetry i pociąć nożem/radełkiem/ na paski szerokości ok.1.5cm. Nawijać na foremki w kształcie stożka, posmarować wierzch białkiem i posypać grubym cukrem. Piec 15 minut w 180 st.(Foremki z rurek wyjmuję na gorąco szczypczykami). MASA: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić mąki i budyń. Zagotować i ostudzić. Utrzeć z Palmą. Szprycą nadziewać ostudzone rurki. Masę można sobie przygotować wg uznania. Z tej porcji wychodzi około 60 rurek. Najlepiej mieć około 20-40 foremek. Są trochę pracochłonne, dlatego robię je, gdy mam więcej czasu.
SMACZNEGO!!!
stachby