k – 1/2 kg mąki pszennej pełnej uformować w stos z zagłębieniem w środku
k – na środek dać paczuszkę świeżych pokruszonych drożdży
g – zewnętrzny brzeg posypać szczyptą tymianku
sl – zmielonym koprem, anyżkiem i kminkiem
sł – na drożdże dać łyżeczkę miodu lub niesłodzonego syropu
o – szczyptę pieprzu
sn – po brzegu posypać niewielką ilością soli kamiennej
sn– drożdże zalać ok. 1/81 ciepłej wody.
Pozostawić przykryte drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min. Zagnieść ciasto dodając tyle ciepłej wody, by stało się gładkie, rozciągliwe. Zostawić je jeszcze raz do podrośnięcia na ok. 1/2 do 3/4 godz. Potem dać na blachę, rozciągnąć i jeszcze raz zostawić do podrośnięcia. W końcu na ciasto drożdżowe nałożyć następną warstwę:
Warstwa cebuli
sł – w niewielkiej ilości dobrego oleju (słonecznikowego, oliwy)
o – przyrumienić jedną do dwóch cebul[1] (w zależności od wielkości ciasta)
o – dodać trochę pieprzu
sn – i nieco tamari lub sosu sojowego
k – gdy cebula przyrumieni się, wlać do niej 2-3 kubki kwaśnej śmietany
k – dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki
g – świeżego tymianku, suszonego kopru
sł – rozmaitych suszonych natek
sł – i kubek kremu (słodkiej tłustej śmietany).
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą i położyć na spód z ciasta drożdżowego. Następnie piec to ciasto z cebulą w piekarniku jak pizzę. Samo ciasto drożdżowe może być stosowane do różnego rodzaju pizzy.
[1] Lekko przyrumieniona cebula zmienia smak na słodki i należy do przemiany ziemi; silnie przypalona staje się gorzka przechodząc tym samym do przemiany ognia.
stachby