Kruche ciasto drożdżowe.doc

(22 KB) Pobierz
Potrawy z warzyw

 

 

 

Kruche ciasto drożdżowe

 

k – 1/2 kg mąki pszennej pełnej uformować w stos z zagłębieniem w środku

k – na środek dać paczuszkę świeżych pokruszonych drożdży

g – zewnętrzny brzeg posypać szczyptą tymianku

sl – zmielonym koprem, anyżkiem i kminkiem

sł – na drożdże dać łyżeczkę miodu lub niesłodzonego syropu

o – szczyptę pieprzu

sn – po brzegu posypać niewielką ilością soli kamiennej

sn– drożdże zalać ok. 1/81 ciepłej wody.

Pozostawić przykryte drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min. Zagnieść ciasto dodając tyle ciepłej wody, by stało się gładkie, rozciągliwe. Zostawić je jeszcze raz do podrośnięcia na ok. 1/2 do 3/4 godz. Potem dać na blachę, rozciągnąć i jeszcze raz zostawić do podrośnięcia. W końcu na ciasto drożdżowe nałożyć następną warstwę:

 

Warstwa cebuli

sł – w niewielkiej ilości dobrego oleju (słonecznikowego, oliwy)

o – przyrumienić jedną do dwóch cebul[1] (w zależności od wielkości ciasta)

o – dodać trochę pieprzu

sn – i nieco tamari lub sosu sojowego

k – gdy cebula przyrumieni się, wlać do niej 2-3 kubki kwaśnej śmietany

k – dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki

g – świeżego tymianku, suszonego kopru

sł – rozmaitych suszonych natek

sł – i kubek kremu (słodkiej tłustej śmietany).

Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą i położyć na spód z  ciasta drożdżowego. Następnie piec to ciasto z cebulą w piekarniku jak pizzę. Samo ciasto drożdżowe może być stosowane do różnego rodzaju pizzy.

 


[1] Lekko przyrumieniona cebula zmienia smak na słodki i należy do przemiany ziemi; silnie przypalona staje się gorzka przechodząc tym samym do przemiany ognia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin