- Chmurki nazywają się chmurki, bo wyglądają jak chmurki. Powaga. Bezowe w dodatku. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś tuby do wyciskania kremów z różnymi końcówkami, no to właśnie mamy najlepszą okazję. Przez taką tubę właśnie trzeba wycisnąć te bezowe chmurki. Powinny być w miarę płaskie, żeby można je było złożyć po dwie jak sandwicz. Na 8 osób Czas przygotowania: 45 min. Pieczenie: 50 min. Potrzebny mikser i worek do wyciskania kremów
Jak to zrobić: 1. Bezy >>> Weź 8 jajek i oddziel żółtka od białek. 2. W mikserze ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 3. Do garnka wlej 5 łyżek wody i wsyp 12 łyżek cukru. Zamieszaj dokładnie i podgrzej, aż powstanie syrop. 4. Zmiksuj pianę z białek z syropem, wlewając syrop po ściankach naczynia. 5. Ubijaj całość jeszcze z 10 min., aż się zupełnie wystudzi. 6. Masłem wysmaruj blachę, połóż papier pergaminowy i za pomocą worka wyciśnij bezy (średnica takiej bezy – ok. 5 cm). 7. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika (130 stopni C) na 40-45 min. 8. Krem >>> 1 żółtko ubij z 1 całym jajkiem. 9. Rozpuść 2 łyżki cukru w 1 łyżce gorącej wody i dodaj do jajek, cały czas ubijając. 10. Rozpuść kawę w odrobinie gorącej wody. To będzie esencja, która nada kremowi smak. 11. Zmiksuj masło, esencję kawową i jajka z cukrem na jednolitą masę. Włóż do lodówki. 12. Bezy + Krem >>> Wyjmij bezy z pieca. Połowa z nich to spody, reszta (te ładniejsze) - wierzchy. Smaruj spody kremem i przykrywaj wierzchami. Bon appetit!
· Bezy:
· 8 łyżek cukru
· 250 g cukru
· 8 jajek
· masło do wysmarowania blachy
· 5 łyżek wody
· Krem:
· 2 łyżki cukru
· 2 jajka
· 5 g kawy rozpuszczalnej
· 125 g rozmrożonego masła
· 1 łyżka wody
Zoltaskarpeta1