kuchnia australijska.doc

(78 KB) Pobierz

Babeczki waniliowe z malinami

 

Składniki:
- 12 dag miękkiego masła
- 25 dag drobnego cukru (ale nie cukru pudru!)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 jajka
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- maliny do dekoracji
Polewa:
- 6 dag przesianego cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- kilka kropli wanilii

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Do dołków formy na mufinki powkładaj pergaminowe mankieciki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię i kolejno jajka (zanim dodasz kolejne jajko, upewnij się, że poprzednie dokładnie połączyło się z masą). Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Na koniec wlej mleko i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, bo masa musi mieć lekko grudkowatą konsystencję. Ciastem napełnij papierowe mankieciki, piecz 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, a potem wyjmij i pozostaw, aby całkiem wystygły. Utrzyj składniki polewy, posmaruj ciastka i posyp malinami. Uwaga: polewę możesz przygotować z cukru pudru i soku z cytryny. Wtedy nie dodajesz już wanilii.

 

 

Beza Pavlova

 

Składniki:
- Beza:
- 4 białka
- 20-25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- masło do formy
Krem:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 150 ml śmietany kremówki
- 15 ml sherry
- 25 dag serka mascarpone
- 40 dag owoców (truskawek; malin; jeżyn; jagód i porzeczek)

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Posmaruj masłem blaszkę do ciasta. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 23 cm. Zrób bezę: białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ocet winny i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszaj z pianą. Połowę ubitej piany wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź nożem w narysowanym okręgu. Resztę ubitej piany ułóż łyżką w taki sposób, aby na kole z piany powstał brzeg z bezowych czapeczek. Wstaw bezę do piekarnika i piecz na środkowej półce ok. 50 minut. Po 5 minutach pieczenia obniż temperaturę do 130°C. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczoną bezę przez 5 godzin, nie otwierając drzwiczek (możesz zostawić ją na całą noc). Zrób krem: żółtka utrzyj z połową cukru. Śmietanę ubij z cukrem kryształem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj sherry i połącz z mascarpone. Bezę połóż na talerzu (wcześniej usuń papier). Tuż przed podaniem wypełnij środek kremem, a na kremie ułóż owoce.

 

 

Biała ryba z salsą kukurydzianą

 

Składniki:
- 60 ml oliwy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 filety z białej ryby (po 20 dag)
- sól morska
- grubo mielony czarny pieprz
- kolendra i cząstki cytryny
Salsa kukurydziana:
- 3 łyżki oliwy
- 40 dag ziaren świeżej kukurydzy
- 20 dag drobno pokrojonej zielonej fasolki
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 posiekane cebulki dymki
- garść całych listków mięty
- 1 posiekana zielona papryczka chili
- 2 łyżki soku z limonki

Sposób przyrządzania:

Przygotuj salsę: rozgrzej patelnię, wlej oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzuć kukurydzę i fasolki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj 3 minuty. Do miski wsyp posiekane dymki, listki mięty oraz chili, wlej sok z limonki, dodaj fasolkę z kukurydzą. Wymieszaj. Przygotuj ryby: wymieszaj w misce oliwę, paprykę i kumin. Polej ryby, odwróć je i polej z drugiej strony. Oprósz solą i pieprzem. Usmaż na grillowej patelni lub ułóż na specjalnej tacce i upiecz na grillu (po 2-3 minuty z każdej strony). Udekoruj gałązkami kolendry i cząstkami limonki, podawaj z salsą.

 

 

Gulasz ze strusia z fasolą

 

Składniki:
- 1 kg mięsa strusia pokrojonego w kostkę
- 30 dag surowego boczku pokrojonego w kostkę
- 75 dag fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
- 4 ziemniaki (45 dag) pokrojone w plasterki
- 1 cebula (10 dag) pokrojona w plasterki
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 łyżka octu winnego lub białego wina
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Boczek podsmaż, dodaj masło i zeszklij cebulę. Posyp cukrem i smaż jeszcze przez chwilę. Włóż mięso, lekko zrumień. Skrop octem winnym, podlej bulionem i duś pod przykryciem około godziny. Dodaj fasolkę i ziemniaki, duś jeszcze 45 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem.

 

 

Hot cross buns - bułeczki drożdżowe z cynamonem

 

Składniki:
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1.5 szklanki ciepłego mleka
- 4 czubate szklanki przesianej mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 dag stopionego masła
- 1 jajko
- 1.5 szklanki sułtanek
- 1/3 szklanki mieszanki keksowej (lub posiekanej skórki pomarańczowej)
Krzyżyki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wody

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami cukru i mlekiem. Odstaw na 5 minut, dodaj mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagnieć ciasto, włóż je do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 12 porcji i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Udekoruj bułeczki: wymieszaj mąkę z wodą, przełóż do woreczka i odetnij rożek, na każdej bułeczce narysuj krzyżyk. Piecz 35 minut. Zrób polewę: wsyp cukier do wody, zagotuj, mieszając, połącz z napęczniałą żelatyną. Posmaruj gorące bułeczki. Hot cross buns piecze się na Wielkanoc, stąd krzyżyk.

 

 

Jagnięcina z polentą

 

Składniki:
- 1.5 kg kotlecików jagnięcych (z kostką lub bez)
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki oliwy
- 20 dag pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 posiekanych filecików anchois
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 300 ml bulionu wołowego
Polenta:
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki masła
- 20 dag grysiku kukurydzianego
- sól
- 15 dag startego sera

Sposób przyrządzania:

Zrób polentę: zagotuj wodę z oliwą i masłem. Powoli wsypuj polentę, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejsz ogień, dodaj sól, gotuj, mieszając około 45 minut. Dodaj ser, mieszaj, aż się stopi. Rozsmaruj do grubości 2 cm, odstaw na godzinę, aby polenta zastygła. Następnie pokrój ją w kółka lub trójkąciki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę w dużej patelni, włóż mięso (kotleciki nie mogą leżeć jeden na drugim), usmaż na rumiano z obu stron. Podsmażone mięso włóż do brytfanny. Na tłuszczu ze smażenia zeszklij cebulę, czosnek, rozmaryn i anchois. Dodaj białe wino, wymieszaj, polej mięso w brytfannie. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Co jakiś czas wlewaj do brytfanny trochę bulionu, a mięso smaruj tworzącym się sosem. Gdy kotleciki będą miękkie, wyjmij je z brytfanny i zabezpiecz przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź do rondelka i gotuj tak długo, aż co najmniej 1/3 odparuje. Usuń nadmiar tłuszczu i przypraw do smaku. Krążki polenty upiecz na grillu, patelni grillowej lub na ruszcie piekarnika. Mięso podawaj z sosem i polentą. Dobrym dodatkiem są grillowane pomidory.

 

 

Łosoś na plackach z kukurydzy

 

Składniki:
- Placki:
- 12 plastrów wędzonego łososia
- 1 kolba kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy konserwowej)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki 36-proc.
- 5 płaskich łyżek mąki
- 30 ml oliwy
- szczypta soli
Sałatka z awokado:
- 1 duże awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 czubate łyżki kaparów
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 6 łyżek śmietany 22-proc.

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto na placki: ziarna kukurydzy zetnij z kolby ostrym nożem. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, kolendrą, sosem chili, jajkiem, śmietanką i mąką. Odstaw na 15 minut. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną cebulą i osączonymi kaparami, dodaj czerwone wino, odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie usmaż 12 placków (po 2 minuty z każdej strony). Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu po trzy placki. Na każdym połóż plaster łososia i polej łyżką śmietany. Podawaj z sałatką.

 

 

Łódeczki z ciasta francuskiego z owocami

 

Składniki:
- 40 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki drobnego cukru (ale nie pudru)
- 50 dag mieszanych owoców jagodowych
Krem:
- 2 szklanki serka mascarpone
- 1/2 szklanki brązowego cukru

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wytnij 12 kwadracików o boku 9 cm z rozwałkowanego ciasta francuskiego. Ułóż je na 2 blachach wyścielonych pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 15 minut, aż zrobią się złote. Ostudź. Zrób krem: utrzyj mascarpone z brązowym cukrem, posmaruj ciastka, udekoruj owocami.

 

 

 

Marron (skorupiak) z ratatouille

 

Składniki:
- Court bouillon:
- 3 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
- 3 marchewki pokrojone w półplasterki
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
- 1/2 butelki białego wytrawnego wina
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka ziaren białego pieprzu
- kilka gałązek majeranku
- 2 ząbki czosnku przekrojone na połówki (jeśli gotujesz raki - dodaj jeszcze kwiatostan kopru)
- sól do smaku
Ratatouille:
- 3 obrane papryki różnych kolorów
- 1/2 cukinii i 1/2 bakłażana - te warzywa pokrojone w małą kostkę
- 1/4 posiekanej cebuli
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- świeży tymianek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
- 3-4 posiekane listki bazylii
- odrobina octu balsamicznego i dobrej oliwy
- sól
- pieprz
Sos szafranowy:
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2-3 łyżki majonezu

Sposób przyrządzania:

Ugotuj court bouillon ze wszystkich składników (20 minut na małym ogniu). Zrób ratatouille: na 3 patelniach rozgrzej po 2 łyżki oliwy. Na jednej usmaż bakłażana, na drugiej cukinię, na trzeciej paprykę. Teraz wymieszaj warzywa, dodaj czosnek i cebulę, smaż razem jeszcze chwilę. Dodaj tymianek i przecier pomidorowy, włóż do miseczki i wstaw na 3-4 minuty do zamrażalnika. Przed podaniem dodaj bazylię, ocet, oliwę i przyprawy. Zrób sos: szafran namocz w winie i bulionie, gotuj, aż pozostaną 2 łyżki płynu. Ostudź i wymieszaj z majonezem. Umyj marrony i gotuj 5 minut w court bouillon, a potem włóż na 5 minut do wody z lodem. Odłam głowę od odwłoka. Głowę możesz umyć i odłożyć do dekoracji, z odwłoka wyjmij mięso i pokrój w plasterki. Wyjmij też mięso ze szczypców - robi się to specjalnym szydełkiem. Marrona podawaj z ratatouille i sosem szafranowym.

 

 

Miecznik z pomarańczami

 

Składniki:
- 4 dzwonka miecznika (po 17-18 dag)
- 3 łyżki oliwy
- sok z jednej pomarańczy i cytryny
- 3 roztarte ząbki czosnku
- czarny pieprz
- sól
Sałatka z pomarańczy:
- 2 pomarańcze pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii

Sposób przyrządzania:

W szklanym lub porcelanowym naczyniu starannie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, przypraw solą i pieprzem. Porcje ryby umyj i włóż do przygotowanej marynaty, delikatnie wymieszaj, by były nią oblepione ze wszystkich stron. Przykryj naczynie i wstaw na godzinę do lodówki. Tymczasem przygotuj sałatkę. Pokrojone pomarańcze włóż do miski, dodaj oliwę i świeżą bazylię, wymieszaj starannie te składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij rybę z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na ruszcie grillla lub ażurowej półce piekarnika. Opiekaj przez 7 minut z każdej strony, co 2-3 minuty smaruj dzwonka marynatą. Przed zdjęciem z rusztu sprawdź, czy mięso jest miękkie (powinno bez trudu oddzielać się od kręgosłupa i ości) Przełóż rybę na duże talerze lub półmisek, obok rozłóż sałatkę. Podawaj z bakłażanami i kolorową papryką z grilla lub patelni.

 

 

Mufinki orzechowe

 

Składniki:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka syropu klonowego
- 2 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 15 dag grubo posiekanych orzechów macadamia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szklanki maślanki
- 2 duże jabłka obrane i posiekane
Oraz:
- 2 dag masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 duże jabłka nieobrane i pokrojone na 24 cząstki
- 10 dag grubo pokrojonych orzechów macadamia
- masło lub oliwa do formy

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem lub oliwą formę na mufinki (z 12 dołkami). Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z jajkami i syropem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i posiekane orzechy. Wsyp sodę do maślanki, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej maślankę do mąki z orzechami, połącz z masą jajeczną i posiekanymi jabłkami. Delikatnie mieszaj, aby składniki się połączyły. Ciastem napełnij dołki formy na mufinki, piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, pozostaw ciastka w formie na 5 minut, a potem wyjmij i ostudź całkowicie. Zrób polewę: wsyp cukier do rondelka, dodaj masło, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj cząstki jabłek, gotuj, aż będą miękkie, a syrop zgęstnieje. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj, aby całe pokryły się syropem. Polewę nabieraj łyżką i kładź na ostudzonych mufinkach.

 

 

Naleśniki gruszkowe

 

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki maślanki
- 6 dag stopionego masła
Karmelowe gruszki:
- 2 dojrzałe dość duże obrane gruszki
- 4-5 dag stopionego masła
- drobny cukier

Sposób przyrządzania:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem. W oddzielnej miseczce wymieszaj maślankę, jajka i masło. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Przygotuj karmelowe gruszki: owoce pokrój na cząstki, posmaruj z obu stron masłem i oprósz cukrem. Smaż na teflonowej patelni, aż się skarmelizują. Na drugiej patelni usmaż naleśniki z przygotowanego ciasta. Podawaj z gruszkami.
Uwaga: możesz także dodać karmelowe gruszki wprost do ciasta naleśnikowego i usmażyć razem.

 

 

Pieczeń ze strusiny

 

Składniki:
- 1 kg strusiego mięsa
- 25 dag boczku w plastrach
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- olej do smażenia
Marynata:
- 2/3 łyżki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- po 1/2 szklanki bulionu warzywnego i octu winnego
- niepełna łyżka sosu worcester
- drobno posiekana cebula

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj, osusz, ponacinaj co 2 cm w poprzek włókien. W głębokiej salaterce dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso, kilka razy odwróć je, by marynata wszędzie dotarła, przykryj i odstaw na 2-3 dni do lodówki lub chłodnej spiżarni. Przewracaj 2-3 razy dziennie. Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, w nacięcia wetknij plastry boczku. Następnie obsmaż strusinę z obu stron na oleju i przełóż do brytfanny. Bulion zagotuj i gorącym polej mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz, aż mięso będzie miękkie. Trwa to około godziny. Od czasu do czasu polewaj je sosem z dna brytfanny. Gorącą pieczeń możesz podać ze smażonymi ziemniakami lub kluseczkami kładzionymi. Doskonale pasuje też miska kolorowych sałat polanych sosem winegret. Pieczeń ze strusiny znakomicie smakuje także na zimno z dodatkiem różnych pikli.

 

 

Sałatka z tamarillo i indykiem

 

Składniki:
- 4 tamarillo
- 2 dojrzałe mango
- po 8-10 liści dwóch gatunków zielonej sałaty (np. dębowej i masłowej)
- 4 liście radicchio
- 25 dag wędzonej piersi indyczej pokrojonej w cienkie plastry
- 1 czubata łyżka uprażonych płatków migdałowych
Sos:
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej orzechowego)
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 5-6 łyżek obranych i posiekanych migdałów
- sól
- pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Obierz mango, pokrój w cząstki. Tamarillo sparz wrzącą wodą, obierz i pokrój w cząstki. Mango i tamarillo ułóż w salaterce. Oba rodzaje zielonej sałaty porwij na kawałki, wymieszaj z niewielką ilością sosu, ułóż na owocach. Na tej warstwie ułóż plastry piersi indyczej, udekoruj sałatą radicchio. Polej resztą sosu, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Steki ze strusia z makaronem fettuccine

 

Składniki:
- 4 steki z mięsa strusia (po 25 dag)
- 1 słoiczek sosu pesto
- 50 dag makaronu fettuccine (wstążki)
- 1 łyżeczka oliwy

Sposób przyrządzania:

Zagotuj spory garnek wody, posól i wlej trochę oliwy. Do wody wkładaj makaron, starając się nie przerwać wrzenia. Gotuj około 10 minut (według wskazówek na opakowaniu). Odcedź, od razu wymieszaj z sosem pesto. Steki z mięsa strusia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą i obsmaż na dużym ogniu, tak aby mocno przyrumieniły się z zewnątrz, a w środku pozostały różowe. Pokrój je w paski o szerokości 5 mm. Podawaj z makaronem i czerwonym wytrawnym winem.

 

 

 

Stek ze strusia z migdałami i calvadosem

 

Składniki:
- 2 steki z mięsa strusia (po 25 dag)
- 2 drobno posiekane szalotki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 22-proc.
- 5 łyżek calvadosu
- 10 dag pokrojonych migdałów
- 5 dag świeżej bazylii
- curry
- sól
- pieprz Oraz: 5 dag masła i 2 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przyrządzania:

Migdały wsyp na suchą rozgrzaną patelnię i upraż, potrząsając patelnią. Steki obsmaż na oliwie z masłem, przypraw solą, pieprzem i szczyptą curry. Przełóż na ogrzane talerze. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek i szalotki. Wlej śmietanę, włóż steki oraz połowę migdałów, podlej calvadosem i duś do zgęstnienia sosu. Podawaj przybrane migdałami i posiekaną bazylią.

 

 

Szaszłyki z krewetek po australijsku

 

Składniki:
- 3 grube kromki chleba żytniego lub razowego
- 80 ml oliwy
- 24 oczyszczone krewetki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin