Nalesniki z jablkami12 szt. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.Ciasto:200 g maki,2 jaja,1 zoltko,250 ml mleka,250 ml wody mineralnej gazowanej,1 lyzka roztopionego masla,1 lyzeczka cukru, sol,sklarowane maslo do smazenia.Farsz:3 jablka (antonowki),1 lyzka masla,2 lyzki soku cytrynowego,50 g rodzynkow,50 g cukru.Sos:100 g cukru brazowego,80 g masla,50 ml smietany kremowki,60 ml rumu.1. Jaja i zoltko lekko ubic trzepaczka, dodac mleko, wode mineralna, make, maslo, cukier i sol. Wymieszac na jednolite, plynne ciasto. Odstawic na 1 godz.Przed smazeniem ciasto wymieszac. Jesli jest zbyt geste, dodac troche wody.2. Dobrze rozgrzana patelnie posmarowac maslem, smazyc cienkie nalesniki. Odkladac jeden na drugim.3. Przygotowac farsz: jablka umyc, obrac, pokroic w plasterki a nastepnie namale kawalki. Zaraz po pokrojeniu wlozyc do miseczki z sokiem cytrynowym, bynie sciemnialy. Rozgrzac na patelni 1 lyzke masla, wlozyc jablka, smazyc azbeda miekkie (nie powinny sie rozgotowac). Dodac rodzynki i bialy cukier.Wymieszac i odstawic, by farsz ostygl.4. Przygotowac sos: maslo z cukrem brazowym utrzec na pulchna mase. Ubic smietanke i dodac do masla. Malymi porcjami wlewac rum, delikatnie mieszajac.5. Nalesniki smarowac masa jablkowa, zwijac w rulony, ukladac w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym maslem. Wstawic do goracego piekarnika na 5-10 min.Polac sosem rumowym i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 82.
Hencia