Naleśniki biszkoptoweSKŁADNIKI:* 25 dkg mąki* 2 jajka* 6 dkg masła* 10 dkg cukru pudru* szklanka mleka* olej lub słonina do smarowania patelni* skórka otarta z cytryny* szczypta soli* Letnim mlekiem i taką samą ilością wody rozprowadzić mąkę w misce.* Dodać szczyptę soli. Pozostawić na godzinę.* Dodać rozmącone żółtko, skórkę otartą z cytryny, stopione i ochłodzone masło, cukier. Na koniec dodać sztywną pianę z lekko osolonych białek. Delikatnie masę wymieszać.* Naleśniki smażyć pojedynczo.* Naleśniki można podawać same lub z różnymi dodatkami, typu: cukier puder, powidła, polewa czekoladowa. Można także podawać naleśniki zapalone: obficie skropić je alkoholem, rumem, likierem lub winiakiem i zapalić w chwili podawania.PS
Hencia