Omlety i naleśniki
Omlet francuski1 jajko 1 szczypta soli1 szczypta cukru 1 płaska łyżka mąkiolej do smażeniabita śmietana w sprayowoce (maliny, borówki, brzoskwinie, ananas i inne)czekolada
Jajko umyć i oddzielić białko od żółtka. ¯ółtko włożyć do miseczki, dodać odrobinę soli i cukru do smaku i wymieszać. Z białka ubić sztywną pianę, dodać do niej żółtko, mąkę i delikatnie wymieszać widelcem. Na małej patelni rozgrzać olej, wyłożyć przygotowaną masę i smażyć na słabym ogniu pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, gdy jest już rumiany. Gotowy omlet wyłożyć na talerz, położyć na nim owoce nałożyć bitą śmietanę. Czekoladę roztopić na malutkim ogniu, kiedy już będzie roztopiona polać omlet.
Omlet po antylsku
2 jajka2 dag wędzonego boczku1/4 pęczka cebuli dymki1/4 czerwonej lub żółtej papryki1/4 bułeczkisólpieprznatka pietruszki
Dwa jajka wybić do miseczki, wymieszać z solą i pieprzem. Dodać do jajek łyżeczkę wody, dzięki czemu omlet zachowa wilgotność. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, skwarki przełożyć na talerzyk. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, usunąć pestki, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę wrzucić na patelnię i podsmażyć na tłuszczu, który został ze smażenia boczku. Wlać do cebuli i papryki lekko ubite jajka. Smażyć do chwili, gdy spód omletu się zetnie. £opatką lekko poruszyć masę. Bułeczkę pokroić w kostkę, zrumienić na małej patelni. Omlet złożyć na pół, posypać grzankami i skwarkami z boczku.
Omlet po wiejsku
8 jajek4 łyżki mleka4 łyżki wody4 ugotowane ziemniaki300 g bekonupęczek szczypiorku2 małosolne ogórki4 pomidory2 łyżki masła2 łyżki olejusólpieprz
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, a bekon w grubą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bekon, warzywa i połowę posiekanego szczypiorku. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wlać 1/4 masy i smażyć omlet, tak samo postąpić z resztą masy dodając trochę tłuszczu na patelnię, aby otrzymać łącznie 4 omlety. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Omlet z grzybami
5 jajek1 cebula2 ziemniaki20 dag grzybków pasteryzowanych2 łyżki startego sera 2 łyżki oliwysólpieprzmielona papryka
Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ugotowane i pokrojone ziemniaki i grzyby, przesmażyć. Zalać jajkami rozkłóconymi z przyprawami, usmażyć. Posypać startym serem, dosmażyć pod przykryciem, aż ser się roztopi
Omlet z owocami
1 jajko1 łyżeczka mąki1 łyżeczka masła160 g filetów z pomarańczy160 g filetów z czerwonych grejpfrutów3 łyżeczki cukrucynamon50 g jogurtu kremowegocukier waniliowy1 łyżeczka siekanych pistacji
Ubić białko, połączyć z mąką i żółtkiem. Rozgrzać masło, umieścić na nim masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem na złoty kolor. Owoce wymieszać z cynamonem i cukrem. Jogurt połączyć z cukrem waniliowym. Na połówce omleta ułożyć owoce, przykryć druga połową. Danie polać jogurtem.
Omlet z warzywami
8 jajek8 łyżek wody1 mała cukiniapo 2 strąki papryki czerwonej i żółtej2 cebule2-3 łyżki białego wytrawnego wina4 łyżki olejutymianeksólnatka pietruszki
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podsmażyć na połowie rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, a po 5 minutach cukinię. Warzywa zalać winem i dusić pod przykryciem 20 minut. Przyprawić solą i tymiankiem. Jajka roztrzepać z wodą i solą do smaku. Z masy jajecznej usmażyć 4 omlety. Na połowie każdego ułożyć nadzienie, złożyć. Omlety zapiec jeszcze na wysmarowanej masłem formie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez 15 minut. Posypać natką pietruszki.
Kolorowy omlet
100 g salami1 puszka marchewki z groszkiem1 cebula6 jajek50 g startego sera żółtego2 łyżki olejusólpieprz
Salami pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na oleju salami z cebulą i przełożyć na talerz. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Dodać osączoną marchewkę z groszkiem, cebulę, salami oraz ser. Doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na dużą patelnię i smażyć do ścięcia się jajek.
Naleśniki po meksykańsku
Ciasto:2 jaja1 1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia12 łyżek mąki pszennejszczypta soliszczypta cukruSos:2 marchwie2 pietruszki5 krążków selera o grubości 0,5 cmmała puszka czerwonej fasoli konserwowejmała puszka kukurydzy konserwowejfix meksykański lub sos meksykański2 łyżki ketchupupo łyżeczce: papryki słodkiej w proszku, vegety, chilipo 1/2 łyżeczki: czosnku granulowanego, magii, soli1/4 szklanki śmietany 18%1 szklanka wrzątku1/4 szklanki oleju
Składniki na ciasto połączyć i usmażyć naleśniki. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię razem z porą, zalać wrzątkiem i dodać połowę oleju, zagotować, poddusić ok. 20 minut. Dodać resztę tłuszczu, opłukaną fasolkę i kukurydzę z zaprawą, fix lub sos, ketchup i przyprawy, poddusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę, zamieszać, zagotować i wyłączyć. Naleśniki smarować sosem, zwijać w rulony albo trójkąty i polewać resztą sosu.
Naleśniki w pomarańczowym sosie
3 jajka1 szklanka mąki1 szklanka śmietany1 szklanka wody mineralnej1 opakowanie cukru waniliowego300 g twarogu3 żółtka4 łyżki cukru pudru1 szklanka skondensowanego mleka2 łyżki masła2 łyżki cukru3-4 łyżki likieru pomarańczowego2 pomarańczesólsok i skórka starta z 1 cytrynylistki melisy
¯ółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietaną. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, pianę z 3 białek, cukier waniliowy i 1 łyżkę stopionego i ostudzonego masła. Z ciasta usmażyć 8 grubszych naleśników. ¯ółtka utrzeć z cukrem pudrem i twarogiem, doprawić sokiem i skórką z cytryny. Nadzieniem smarować naleśniki, złożyć 2 razy i układać w wysmarowanym resztą masła naczyniu. Mleko zagotować ze szczyptą skórki z pomarańczy (wcześniej należy ją sparzyć). Doprawić cukrem i likierem. Sosem polać naleśniki. Zapiekać 10 minut w 180 st. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy i listkami melisy.
Naleśniki z jarzynami
Ciasto:1 1/4 szklanki mąki1 szklanka mlekajajko5 łyżeczek oleju sojowegosól1 łyżka masła lub margarynyFarsz:25 dag wołowiny bez kościwłoszczyznacebulamajeraneknatka pietruszki
Mięso opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem. Gdy będzie prawie miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i szczyptę soli. Gotować, aż warzywa zmiękną. Mięso i włoszczyznę odcedzić, ostudzić i zemleć. Dodać majeranek i posiekaną, podduszoną w 2 łyżkach wody cebulę. Wymieszać. Przygotować ciasto: jajko, mąkę, mleko i szczyptę soli wyrobić na gładką masę. Dolać szklankę wody, starannie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. Na posmarowanej olejem patelni usmażyć naleśniki. Nałożyć na każdy farsz, zwinąć w rulony, ułożyć w natłuszczonej formie żaroodpornej. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
16 naleśników (patrz przepis: Naleśniki)1 kg szpinaku2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany150 g sera feta4 pomidorysos beszamel (w proszku)masło do formyoreganosólpieprz
Szpinak przebrać, usunąć ogonki i zżółkłe liście, wypłukać. Wrzucić do osolonego wrzątku i mieszając gotować 3-5 minut, odcedzić. Doprawić solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę i pokrojoną na kawałki fetę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Połowę sosu wymieszać ze szpinakiem. Naleśniki napełnić szpinakowym nadzieniem i złożyć. Formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki przekładając pomidorami. Polać resztą sosu. Zapiekać 15 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Naleśniki z serem i bananami
Naleśniki:5 jajek1 opakowanie śmietanki1 szklanka mlekaniepełna szklanka mąkitrochę cukruNadzienie:250 g sera białego1-2 bananycukier waniliowyzapach (jak kto woli)
Ciasto ubijać jak na biszkopt, kiedy będzie gęste dolać śmietankę lub mleko tak, aby nie było za gęste i zbyt rzadkie. Wymieszać, odstawić. Ser i banany zmiksować, dodać cukier, zapach. Smażyć naleśniki i przełożyć nadzieniem.
Zapiekane naleśniki z rabarbarem i porzeczkami
1 niepełna szklanka mąki1 szklanka mleka2 żółtkaszczypta soli1 łyżka masłaolej do smażenia1 szklanka soku wiśniowego1 szklanka cukru1 łyżka rumu1 łyżka mioduskórka starta z cytryny40 dag rabarbaru1 łyżka mąki ziemniaczanej15 dag czerwonych porzeczek
Mąkę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 naleśników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabiorą kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętość zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do naleśnikowych miseczek.
kinia160616