Drinki, Koktajle.doc

(64 KB) Pobierz
77/77

77/77


składniki
20 ml bols blood orange liquer lub
20 ml grenadine
20 ml ginu
20 ml wermuthu wytrawnego bianco
2 kostki lodu
2 plasterki cytryny
woda sodowa - ok. 50 ml

sposób przygotowania
Bierzemy zatem wysoką szklankę lub wąski długi kieliszek - w takim naczyniu najładniej prezentuje się owa miksturka.
Na dno kładziemy kostki lodu, zalewamy likierem; na likier kłaadziemy plasterki cytryny.
Następnie delikatnie wlewamy wermuth i gin, a na koniec wodę gazowaną - powolutku, żeby likier na dnie tworzył nadal osobna warstwę.
A dalej to już leżaczek w ogrodzie, szmer listków na wietrze i błogi odpoczynek...
Genialne uzupełnienie sierpniwego podwieczorku z sezonowymi owocami na kruchym cieście...

 

 

Absynt


ABSYNT, piołunówka, gorzka wódka otrzymywana z nalewów, gł. na ziele bylicy piołunu, następnie destylowanych; szkodliwy dla zdrowia.
From: Andrzej Bobola

Sprostowanie: absynt to nie gorzka wodka, piolunowka, ale likier na piolunie i innych ziolach (m. in. anyzek) o mocy ok. 70 procent pity z woda i cukrem. Bardzo popularny we Francji na przelomie wiekow XIX i XX m.in. w sferach artystycznych i stad picie absyntu jest czestym motywem w literaturze i sztuce. Od 1915 r. zakazany we Francji pod pretekstem szkodliwego dzialania piolunu na uklad nerwowy, ale podobno fgaktycznym powodem bylo to, ze popularnosc absyntu zagrozila interesom producentow win, ktorzy wywarli odpowiedni nacisk na wladze. Absynt, a raczej chyba jakas i jego namiastke, produkuja w Czechach. Niestety nie probowalem, a i tak nie da sie juz porownac tego z oryginalem.

 

 

Advocat wg tajemnej receptury Babci Ireny


składniki
5 żółtek
1 szkl cukru
0,25 l spirytusu
2 szkl mleka
1 cukier waniliowy

sposób przygotowania
Żółtka roztrzepać, dodać cukier i cukier waniliowy, całość bardzo dokładnie utrzeć. Mleko przegotować, ostudzić, dodać powoli do masy, ciągle mieszając. Cały czas mieszając, dodawać bardzo małym strumykiem spirytus. Koniecznie cały czas mieszać żeby się nie zważyło. Zlać do butelek lub karafek, odstawić do przegryzienia

 

 

 

Adwokat


składniki
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka wódki
cukier waniliowy

sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Gdy podwoją swoją objętość, będą puszyste i w kolorze prawie białym dolewamy mleko i dalej ucieramy na parze, gdy składniki się dobrze połączą dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy.
Jeżeli ktoś woli słabszy adwokacik może odpowiedmnią część alkoholu zastąpić mlekiem, ale szczerze mówiąc, nie jest to trunek o piorunującym działaniu.

 

 

Ajerkoniak


7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.

 

 

Ajerkoniak II


składniki
4 żółtka
do 1 1/2 szklanki cukru (jak kto lubi)
1 szklanka mleka skondensowanego lub śmietany
alkohol (polecam rum ale może być też białe wino, wódka, spirytus - co kto lubi i ile go lubi)


sposób przygotowania
Z żółtek i cukru ubić kogiel-mogiel. Dodać mleko, a na końcu alkohol. Wymieszać.

 

 

 

AJERKONIAK DOMOWY


składniki
1/8 l spirytusu
1/8 l wódki
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)
4 żółtka
torebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią - ajerkoniak jest zdecydowanie bardziej waniliowy, ale nie jest idealnie żółciutki, tylko w czarne kropeczki)


sposób przygotowania
Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (mogą zostać widoczne drobinki cukru). Dodajemy mleko i miksujemy dalej (ok. 10 minut). Dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. Wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.


Ważne jest zachowanie proporcji wódki i spirytusu - jeżeli dodamy więcej wódki, ajerkoniak będzie za rzadki.

 

 

Ajerkoniak na 1 litr #1


8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
wanilia

Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek

 

 

 

Ajerkoniak na 1 litr #2


5 żółtek
25 dkg cukru
0,3 litra mleka
1/4 l spirytusu
1/4 l winiaku
 

Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek

 

 

Ajerkoniak na dzień dziecka :-)


składniki
7 żółtek
300 g cukru
1 cukier waniliowy
750 ml mleka
250 ml wódki


sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem na gładko, najlepiej w makutrze. Aby cukier dobrze się rozpuścił, można dodać trochę mleka. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać po trochu pozostałe mleko, cały czas mieszając. Następnie dodawać wódkę, najlepiej ubijając całość za pomocą trzepaczki.
Przelać do butelek (można przesączyć przez gazę). Schłodzić.

Moc oczywiście można zawsze zwiększyć, chociażby dodając zamiast wódki spirytusu. Można też zmniejszyć po prostu ilość mleka.

Dodam tylko, że przepis zachwycił mnie swoją prostotą i zdaję sobie oczywiście sprawę, że istnieją inne, bardziej skomplikowane i wyrafinowane sposoby sporządzenia tego napoju. Ja jednak zostaję przy tym! Mam nadzieję, że wam też się on spodobał!

 

 

 

Ajerkoniak na gęsto


1/2 litra wódki
7 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka zimnego
6 do 8 łyżek mleka w proszku
cukier waniliowy

 

Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek

 

 

Ajerkoniak z sokiem z czarnej porzeczki


składniki
50 ml ajerkoniaku
100 ml soku z czarnej porzeczki
ew. lód

sposób przygotowania
wszystkie składniki po prostu mieszamy w shakerze (lub jeśli nie mamy to w inny sposób;)). Podajemy z długiej szklance ze słomką.
Można też zmienić proporcje lub jeśli chcemy mocniejszy drink, dolać trochę wódki.

 

 

Aleksander



Porcja dla 2 osob.
60 ml koniaku lub brandy,
60 ml likieru kakaowego,
60 ml smietanki,
galka muszkatolowa,
8 kostek lodu.

1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu. Wlac koniak, likier i smietanke. Potrzasac
mocno przez kilkanascie sekund, by skladniki ochlodzily sie i utworzyly
jednorodna mase.
2. Do 2 wysokich szklanek koktajlowych ze stopka wrzucic po 2 kostki lodu i
wlac napoj, zatrzymujac w shakerze lod, uzyty do wstepnego schlodzenia.
Wierzch koktajlu posypac swiezo starta galka muszkatolowa.
3. Podawac po posilku, a takze do ciast i deserow.

 

 

 

A.M.B.A.


25 ml szkockiej whisky,
20 ml brązowego rumu,
10 ml Martini Rosso,
5 ml cointreau,

Wymieszać, udekorować wisienką i spiralą ze skórki cytrynowej. Wrzucić parę kostek lodu.

Martini oczywiście można zastąpić dowolnym wermutem. Przepisy pochodzą z książki pt. 'Leksykon 1444 napojów mieszanych' autorstwa Petera Bohrmanna. Tłumaczenie z niemieckiego.

 

 

Americano


Porcja dla 2 osob.
80 ml Campari (nalewka o mocy 25% produkcji wloskiej),
80 ml wermutu czerwonego slodkiego,
250 ml wody sodowej zmrozonej,
2 plasterki pomaranczy,
6 kostek lodu.

1. Do wysokich prostych szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.
2. Wlac rowne ilosci Campari i wermutu, wymieszac lyzeczka. Uzupelnic do smaku
woda sodowa. Brzegi szklanek przybrac plasterkami pomaranczy. Podawac z mieszadelkiem i slomka.
3. Serwowac przed posilkiem glownym jako aperitif.

 

 

Aromatyczny poncz


składniki
1 pomarańcza (mogą być mandarynki),
3 butelki wina czerwonego,
1 butelka soku z ciemnych winogron,10 dkg cukru,
1 laska cynamonu lub sproszkowny cynamon,
0,7 l rumu,
goździki

sposób przygotowania
Pomarańcze pokroić w plastry. W każdy plasterek wbić kilka goździków.
Wino wlać do garnka + sok z winogron + cukier + cynamon +plastry pomarańczy.
Podgrzewać wszystko na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
TYLKO NIE PRÓBUJ !!!! :)))
Raz zagotować.
Garnek zdjąć z ognia i dodać rum.
Odstawić na 20 min.
Można pić letni, ale najlepiej smakuje całkowicie wystudzony, wręcz zimny z kostkami lodu.
Podawać w dużych kielichach.

 

 

Bacardi


Porcja dla 2 osob.
180 ml rumu bialego,
60 ml soku cytrynowego swiezo wycisnietego,
10 ml grenadiny (syropu z owocow granatu),
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic kostki lodu.
2. Wlac rum, sok cytrynowy i grenadine. Dobrze wstrzas przez kilkanascie sekund
by mieszanina ulegla znacznemu schlodzeniu.
3. Przelac bez lodu do czarek do szampana. Czarki mozna przybrac plasterkami
cytryny.
4. Podawac miedzy posilkami jako napoj orzezwiajacy.

 

 

Banana daiquiri


Porcja dla 2 osob.
120 ml rumu brazowego,
60 ml likieru bananowego,
60 ml soku wycisnietego z pomaranczy i cytryny,
1 banan,
4 lyzeczki cukru pudru,
6 kostek lodu.

1. Rozkruszyc kostki lodu i wrzucic je do miksera. Wlac rum, likier bananowy,
sok cytrynowy, wrzucic cukier puder i banana. Miksowac 15-30 sek. do otrzymania plynu o gestosci smietany.
2. Przelac do pucharkow od szampana. Przybrac kawalkami banana lub innych owocow.
3. Podawac po posilku, mozna podawac zamiast deseru.

 

 

Banana Milk Shake


Banana Milk Shake
Na dwie porcje potrzeby jest jednen DOJZALY banana. A dojzaly jest wtedy gdy skorka na nim robi sie cienka i pokryta jest gesto czarnymi kropeczkami, a miasz jest miekki ale jeszcze nie czarny. Uwaga: banan obity ma czarne duze plamy a pod nimi czarny miasz ale nie znaczy ze jest on dojzaly. Ladnie wygladajace zoltciutkie banany sa niedojzale i trudno strawne, na milk shake sie nie nadaja.
Milk shake'i najlepiej robi sie w urzadzeniu zwanym Liquidizer - to jest taki przezroczysty wysoki pojemnik z malymi nozami na dnie (noze podobne jak w mlynku do kawy). Liquidizer jest zwykle dodatkiem do mixerow robotow kuchennych. Banan wsadzamy do mixera i rozbijamy na papke nastepnie dodajemy lyzke cukru, wlewamy 1.5 szklanki zimnego pelnotlustego mleka, nie gotowanego (jesli takowe w Polsce mozna w ogole pic) Mozna tez dodac galke lodow waniliowych. Wszystki miksujemy na najszybszych obrotach az sie dobrze zapieni. Rozlewamy do szklanek i juz jest milk shake.
Mozna robic inne wariacje z innymi owocami lub np z czekolada w proszku, kakao itp. Milych experymentow.

 

 

Benedyktynka - nalewka ziołowa


1 l czystej wódki
30 dag cukru

Zestaw suszonych ziół:
6 g kolendry
3 g jałowca
3 g kminku
3 g czarnuszki
3 ziarnka pieprzu czarnego
3 ziarenka pieprzu zielonego
6 pestek z jabłek
1 goździk
0,5 g anyżu
1 g mięty
1,5 g majeranku
0,5 g szafranu
5 g korzenia arcydzięgiela
Zioła wsypać do szklanego słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać delikatnie płyn przez dwukrotnie złożoną gazę. Podgrzać cukier z bardzo małą ilością wody do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić go i wlać do wódki, wymieszać. Znów przelać całość do słoja (dokładnie wymytego), zamknąć i odstawić na tydzień. Ponownie przefiltrować płyn przez gazę, rozlać do ciemnych butelek. Teraz powinien likier stać Bóg wie ile, najlepiej 2 albo i 3 lata, albo i więcej. Ale tyle nikt nie wytrzymuje; po miesiącu można się już delektować, popijając małymi łyczkami, i smakować, smakować, smakować ......

 

 

Between the sheets



Porcja dla 2 osob.
40 ml koniaku,
40 ml likieru pomaranczowego Cointreau,
40 ml rumu bialego,
1 lyzeczka soku cytrynowego swiezo wycisnietego,
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic kostki lodu. Wlac koniak, likier, rum i sok cytrynowy.
Trzasc shakerem energicznie przez kilka sekund, by skladniki ochlodzily sie
i wymieszaly.
2. Przelac bez lodu do czarek od szampana. Czarki przybrac skorka pomaranczowa
wycieta w ksztalt spirali.
3. Podawac miedzy posilkami jako napoj pobudzajoco-wzmacniajacy.

 

 

Biała Sangria


składniki
1 duży zielony grapefruit rozerwany na cząstki
1 jabłko obrane pokrojone w ósemki
3 szklanki wina białego owocowego
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka soku z ananasów
lód


sposób przygotowania
Owoce zalać winem pozostawić na ok. 3 godziny. Dodać soki i lód. Podawać schłodzoną.

 

 

 

B i b


Porcja dla 2 osob.
80 ml koniaku lub brandy,
80 ml benedyktynki (likier korzenny),

1. Do kieliszkow koniakowych lub duzych likierowych wlac benedyktynke, na nia
delikatnie koniak, tak by koniak zostal na wierzchu. Tak przyrzadzony napoj
powinien miec temp. pokojowa. Dziala wtedy rozgrzewajaco i pobudzajaco. Moze
byc podawany miedzy posilkami, przed i po poludniu oraz do ciast i deserow.
2. Napoj ten mozna rowniez podawac na chlodno. Przyrzadza sie go wtedy w kieliszkach do czerwonego wina. Skladniki wlac do kieliszkow, wymieszac, dodac
po 2 kostki lodu. Podawac po chwili, wkladajac do kazdego kieliszka krotka
slomke.

 

 

Black russian


Porsja dla 2 osob.
100 ml wodki,
100 ml likieru kawowego,
6 kostek lodu.

1. Do szerokich, niskich szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.
2. Wlac rowne ilosci wodki i likieru. Dokladnie wymieszac lyzeczka, wyjac lyzeczke i natychmiast serwowac. Mozna dodac krotka slomke.
3. Podawac po posilku oraz do ciast i deserow.

 

 

Black velvet


Porcja dla 2 osob.
330 ml ciemnego piwa Guinessa,
330 ml szampana wytrawnego.

1. Piwo i szampan przeznaczone do przygotowania koktajlu powinny byc zmrozone,
dobrze jest rowniez schlodzic szklanki.
2. Piwo i szampan wlewac jednoczesnie do wysokich szklanek do piwa. Podawac natychmiast, wypic zanim sie ociepli.
3. Podawac miedzy posilkami jako napoj orzezwiajacy i gaszacy pragnienie.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin