Kuchnia Urugwajska
Składniki: Mus mleczno-karmelowy:1 tubka mleka skondensowanego o smaku karmelowym, 1/2 l śmietany, 3 g żelatyny. Krem czekoladowy: 5 żółtek,15 dag startej gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru, 300 ml bitej śmietany 30-proc.
Opis wykonania: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną, ale nie gorącą, czekoladę. Dokładnie mieszamy, a na końcu łączymy z ubitą śmietaną.
Mleko karmelowe z tubki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dokładnie mieszamy z bitą śmietaną. Mus wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Podajemy polany stopioną gorzką czekoladą.
Składniki:25 dag polędwiczek wołowych, 5 dag drobno posiekanej szalotki, 2 dag masła, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej urugwajskiego tannat,5 dag świeżych malin, sól i pieprz do smaku.Ryż8 dag ryżu,1 dag masła, 200 ml jarzynowego bulionu, szczypta szafranu,1/2 łyżeczki soli.marchewki
Opis wykonania:Rozgrzewamy mocno patelnię, na której rozpuszczamy 1 dag masła. Obsmażamy na nim przez 2-3 minuty posypane świeżo zmielonym pieprzem polędwiczki, po czym przekładamy je na ciepły talerz. Zlewamy tłuszcz, a następnie na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną porcję masła (1dag), na której szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy wino, a gdy utworzony sos odparuje w 50 proc. Dodajemy zmiksowane maliny i usmażone polędwiczki. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym pokrojone w plastry polędwiczki podajemy z szafranowym ryżem i glazurowanymi marchewkami.
Szafranowy ryż
W rondlu rozpuszczamy masło, na którym przesmażamy przez 1 minutę suchy ryż. Wsypujemy skruszony palcami szafran i zalewamy gorącym bulionem. Na małym ogniu gotujemy ryż do odparowania płynu, solimy do smaku.
Glazurowane marchewki
4 marchewki gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, a następnie smażymy przez 3-4 minuty na patelni na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Składniki: Ciasto: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 3-5 łyżek wody, 5 łyżek mąki. Farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 10 dag posiekanego drobno selera naciowego, 20 ml majonezu, sól, sok z cytryny do smaku.
Opis wykonania: Pieczemy ciasto na roladę. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru i jeszcze ubijamy przez chwilę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę, a na końcu wodę. Łączymy pianę z żółtkami, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy ciasto na prostokątną formę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 165 st. C przez 7-10 minut, aż lekko się zazłoci. Wyjmujemy z pieca. Zdejmujemy papier z pieczenia, a roladę zwijamy za pomocą nowego kawałka lekko zwilżonego pergaminu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przyrządzamy farsz z tuńczyka. Rybę odcedzamy z sosu i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy, majonez i całość miksujemy doprawiając do smaku. Rozwijamy ciasto, zdejmujemy papier, a na jego miejsce rozsmarowujemy na całej powierzchni mus tuńczykowy. Znowu ściśle zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kroimy w ukośne porcje i podajemy z zieloną sałatą na przystawkę.
jakubowskamarta