Składniki:- Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 łyżki cukru- 15 dag zimnego masła- 2-3 łyżki lodowatej wody- 1 jajko- cukier Nadzienie:- 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych na ósemki- 1 łyżka wody- 1 łyżka soku z cytryny- 1/3 szklanki cukru- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki mielonych migdałów Sposób przyrządzania:Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Dodaj cukier, sok cytrynowy i cynamon. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (śred. 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta, pośrodku wytnij otwór w kształcie gwiazdki. Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut.
Składniki:- 1 szklanka mąki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 1 łyżka cukru- szczypta soli- 1 szklanka maślanki- 1 jajko- 2 łyżki rozpuszczonego masła- trochę masła do smażenia- garść jagód Sposób przyrządzania:Wymieszaj suche składniki. W drugiej misce połącz maślankę, jajko i masło (nie powinny być zimne). Wymieszaj ze składnikami suchymi i odstaw ciasto na godzinę. Dodaj jagody. Patelnię posmaruj odrobiną masła i smaż małe placki z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z cukrem, syropem klonowym lub sosem owocowym.
Składniki:- Ciasto:- 3/4 szklanki mąki- 6 łyżek zimnego masła- szczypta soli- 2 łyżki cukru- 1/2 szklanki uprażonych orzechów- 1 żółtko- olejek waniliowyMasa:- 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego- 1/2 szklanki kremówki- 1 łyżka rumu- olejek waniliowy- 4 bananyOraz:- 3 łyżki kawy instant- 2 szklanki kremówki- 1/2 szklanki cukru Sposób przyrządzania:Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.
Składniki:- 20 dag polędwicy- 10 dag mięsa kraba (może być z puszki)- 4 szparagi- 2 łyżki sosu holenderskiego- sól Sposób przyrządzania:Polędwicę przekrój na pół i obsmaż na grillu. Na wierzchu ułóż mięso kraba i sparzone szparagi. Zapiekaj 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C. Podawaj z sosem holenderskim.
Składniki:- 20 dag polędwicy- 10 dag ciasta francuskiego (płat 10 x 10 cm)- 3 pieczarki (6 dag)- 1 cebula (5 dag)- 5 liści świeżego szpinaku (10 dag)- 1 jajko- sól- pieprz- do smażenia: olej Sposób przyrządzania:Polędwicę posól, popieprz i obsmaż na oleju. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Drobno pokro- joną cebulę zeszklij na tłuszczu po smażeniu mięsa. Włóż pieczarki, przypraw solą i pieprzem, duś do miękkości. Przebrany szpinak sparz wrzątkiem, listkami owiń polędwicę. Na płacie ciasta francuskiego ułóż pieczarki i polędwicę, ciasto zawiń i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C.
Składniki:- Pasta z awokado:- 1/4 dojrzałego awokado- 1 łyżka soku z cytryny- 1 łyżeczka oliwy- 1/4 łyżeczki soli- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (niekoniecznie)Sandwicz: 4 plasterki bekonu- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego- 6 listków sałaty rzymskiej lub lodowej- 1 pomidor pokrojony w cząstki- 4 cienkie cząstki czerwonej cebuli (niekoniecznie) Sposób przyrządzania:Zmiksuj wszystkie składniki pasty awokado. Wysmaż bekon na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumień w tosterze kromki chleba, dwie posmaruj pastą z awokado. Obłóż sałatą, pomidorem, cebulą i bekonem, przykryj pozostałymi kromkami chleba.
Składniki:- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady- 1 kostka (20 dag) masła- 10 dag mąki- 30 dag cukru- 6 jajek- 5 dag wyłuskanych włoskich orzechów Sposób przyrządzania:Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę. Do masy wmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami. Spód blachy (60 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200°C. Ostudź, wyjmij z blachy i usuń papier. Pokrój na kwadraty
Składniki:- 50 dag mielonej piersi kurczaka- 4 dymki (biała i zielona część)- 3 czubate łyżki bułki tartej- 2 łyżeczki sosu worcester- 1/2 łyżeczki tabasco- 1/4 łyżeczki soli- 1 jajko- 4 okrągłe razowe bułeczki- 4 liście sałaty- 1 łyżka oliwySos:- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu- 3 łyżki chrzanu (lub więcej)- 1 łyżeczka soku z cytryny- sól- pieprz Sposób przyrządzania:W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.
Składniki:- 60 dag mielonego mięsa indyka- 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki- 1/4 szklanki posiekanej kolendry- 4 łyżki oleju z pestek winogron- 1 łyżka tabasco- 1 łyżeczka mielonego kuminu- sól- pieprz- 4 bułeczki- 4 liście sałatySalsa: 3 duże pomidory- garść posiekanych listków bazylii- 1 łyżka oliwy- 1 łyżeczka soku z cytryny- sól- pieprz- 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania:Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.
Składniki:- 50 dag piersi kurczaka- 3 ząbki czosnku- 250 ml przecieru pomidorowego- 3 łyżki miodu- 2 łyżki musztardy Dijon- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka chili w proszku- 1/4 łyżeczki tabasco- 1/4 łyżeczki soli- 1 łyżka oliwy- 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone Sposób przyrządzania:Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.
Składniki:- po 25 dag fasoli czarnej i czerwonej- 2 całe cebule- kilka goździków- 2 listki laurowe- 2 cebule pokrojone w kostkę- 2 posiekane ząbki czosnku- 50 ml oleju- 4 dag przyprawy chili- 2 łyżki słodkiej papryki- 2 łyżeczki kuminu- 1 łyżka oregano- 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)- sól- pieprz czarny i kajeński- 2 kawałeczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania:Fasolę czerwoną i czarną przebierz, namocz na noc (każdy gatunek oddzielnie), usuń ziarna pływające na wierzchu, opłucz. W osobnych garnkach zalej każdy gatunek fasoli zimną wodą, do każdego garnka włóż cebulę naszpikowaną goździkami i listkiem laurowym. Gotuj, aż fasola będzie półmiękka. Posiekaną cebulę zeszklij z czosnkiem na oleju, dodaj oba gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzuć), przyprawy i czekoladę. Koncentrat wymieszaj z 3 szklankami wody z fasoli i wlej do garnka. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.
Składniki:- 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę- 1 cebula pokrojona w kostkę- 1 łodyga selera naciowego pokrojonaw kostkę- 4 ziemniaki grubo pokrojone (40 dag)- 1 listek laurowy- kilka gałązek tymianku- 3 szklanki wywaru rybnego- sól- pieprz- 1 kg świeżych małży (najlepiej drobnych: wenusówki lub sercówki)- 1-2 posiekane ząbki czosnku- 0.5-1 szklanka śmietany kremówki Sposób przyrządzania:Wytop tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjmij i zachowaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler, tymianek, listek laurowy, po chwili ziemniaki. Zalej gorącym wywarem, gotuj, aż ziemniaki będą półtwarde. Na dno drugiego garnka wlej niedużo wody, a gdy się zagotuje, wrzuć oczyszczone małże. Przykryj pokrywką, potrząsaj, aż się otworzą. Wyjmij z muszli mięso małży, wywar przecedź i dodaj do garnka z ziemniakami. Gdy ziemniaki są gotowe, dodaj małże i kremówkę. Zupę przypraw do smaku, odstaw na kilka minut. Podawaj posypaną skwarkami.
Składniki:- 8 kolb kukurydzy lub 6 puszek kukurydzy- 2 cebule (8 dag)- 1 szklanka śmietanki (36-proc.)- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina- 2 łyżki masła- 1 łyżka szczypiorku- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Ziarenka kukurydzy zetnij z kolb (konserwową osącz). Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj kukurydzę, wlej 1,5 litra wody i wino. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut, a następnie ostudź i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sitko, dodaj śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj posypany szczypiorkiem.
Składniki:- 3 kromki pieczywa tostowego (dużego)- 2 łyżki majonezu- garść sałaty lodowej pokrojonej w paski- 10 dag piersi kurczaka- 1 jajko sadzone- 5 dag wysmażonego bekonu- mały ogórek konserwowy- 1 pomidor (8 dag) Sposób przyrządzania:Tosty zrumień w opiekaczu. Pierś kurczaka upiecz na grillu lub usmaż na patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka ułóż razem z jajkiem na jednej z kromek, natomiast bekon na drugiej. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem (tym bez niczego). Gotowego sandwicza przekłuj czterema wykałaczkami i udekoruj. Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty. Podawaj z frytkami.
Składniki:- Sos:- 3 łyżki czerwonego octu winnego- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 2 łyżeczki musztardy Dijon- 1 mały roztarty ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki soli- 1/2 łyżeczki cukru- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu- 1/2 szklanki oliwySałatka:- 3 piersi kurczaka- 2 awokado- 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa- skwarki z 6 plasterków bekonu- 3 pomidory pokrojone w kostkę- 6-8 dag rokpola- 1-2 tacki kiełków słonecznika- 2 pokrojone jajka na twardo- szczypiorek lub dymka Sposób przyrządzania:Połącz składniki sosu, oprócz oliwy. Potem ucieraj z oliwą, aż sos zgęstnieje. Ugotuj kurczaka w 1,5 l wody, zdejmij z ognia, przykryj, odstaw na 15 minut. Ostudź, pokrój w kostkę. Miąższ awokado także pokrój w kostkę. W misce układaj warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, kiełki, jajka i szczypiorek. Polej sosem, wymieszaj.
Składniki:- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty- 1 marchewka pokrojona w paseczki- 2 łyżki posiekanego szczypiorku- 3 łyżki gęstej śmietany- 2-3 łyżki białego octu winnego- 2 łyżeczki cukru- szczypta kminku- sól Sposób przyrządzania:Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.
Składniki:- 1 kg brzoskwiń- 25 dag malin- 1 szklanka cukru- 300 ml śmietanki kremówki- 1/4 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka żelatynyCiasto:- 4 szklanki mąki pszennej- 2/3 szklanki cukru- 10 dag masła- 2 jajka- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- 3/4 łyżeczki soli Sposób przyrządzania:Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę wymieszaj i posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do suchych składników i delikatnie zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm na stolnicy posypanej mąką i wytnij z niego krążki lub serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, a następnie ostudź. Brzoskwinie przekrój na pół, z każdej usuń pestkę, miąższ pokrój na plasterki. Cukier zalej 1 szklanką wody, zagotuj i mieszaj, aż się rozpuści. Syropem zalej brzoskwinie i ostudź. Żelatynę namocz i rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami schłodzoną żelatynę. Ciasteczka przekrój w poprzek, przełóż plasterkami brzoskwiń, bitą śmietaną i malinami, polej syropem z brzoskwiń, posyp cukrem pudrem.
Składniki:- 35 dag rostbefu- 20 dag brokułów- 2 ząbki czosnku- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego- 2 łyżki oleju- 1 łyżka masła- sól- pieprz- 1-2 upieczone ziemniaki 4 łyżki śmietany- szczypiorek Sposób przyrządzania:Steki obtocz w pieprzu kajeńskim i usmaż na oleju. Brokuły gotuj 4 minuty w osolonej wodzie. Osącz i obsmaż na maśle z dodatkiem roztartego czosnku. Podawaj do mięsa razem z ziemniakami polanymi śmietaną ze szczypiorkiem
Składniki:- Biszkopt:- 8 jajek- 30 dag cukru- 15 dag mąki szymanowskiej- 10 dag mąki krupczatki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaoraz:- 1 kieliszek rumu- 1 litr lodów waniliowych- 6 białek- 15 dag cukru pudru- szczypta soli Sposób przyrządzania:Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę, dodaj (po jednym) żółtka, następnie wsyp 20 dag cukru, a na końcu obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj drewnianą łyżką i przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go w poprzek na 2 krążki. W 100 ml wody rozpuść 10 dag cukru. Zejmij z ognia, wlej rum, wymieszaj. Syropem nasącz biszkopt. Jeden krążek ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posmaruj go lodami i przykryj drugim krążkiem. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Z 6 białek ubij pianę, dodając szczyptę soli. Do sztywnej piany wsyp 15 dag cukru pudru, ubijaj jeszcze przez kilka minut. Pokryj wierzch biszkoptu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika. Wyjmij i natychmiast podawaj.
...
jakubowskamarta