jama gębowa,
dwunastnica (jelito cienkie),
jelito cienkie,
żołądek
- cienki nabłonek (nabłonek dobrze przepuszczalny)
- obecność naczyń krwionośnych i limfatycznych (silne ukrwienie)
-W chłodzeniu organizmu uczestniczą gruczoły potowe i naczynia
krwionośne.
Za każde z dwóch prawidłowych wyjaśnień
Przykłady wyjaśnień:
- Gruczoły potowe . wydzielają pot, który parując odprowadza
ciepło z organizmu (chłodzi powierzchnię ciała).
- Naczynia krwionośne rozszerzają się, zwiększa się przepływ krwi przez skórę i dzięki temu odprowadzany jest nadmiar wytworzonego
ciepła.
Wątroba.
Proces A
Przykład wyjaśnienia:
- Białka pełnowartościowe zawierają aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać (w odpowiedniej ilości), a które są konieczne do syntezy białek organizmu.
np. mięso, ryby,
mleko, sery, jaja, nasiona roślin motylkowych
• usuwanie z krwi nadmiaru aminokwasów,
• wytwarzanie żółci,
• wytwarzanie osoczowych czynników krzepnięcia krwi,
• magazynowanie różnych związków (np. kwasy tłuszczowe,
fosfolipidy, witaminy rozpuszczone w tłuszczach).
• Ślina nawilża pokarm.
• Ślina ułatwia połykanie uformowanych kęsów pokarmu.
• Anemia
• Zmniejszenie odporności na infekcje.
• Zaburzenia hormonalne.
- wątroba – emulgacja tłuszczów /ułatwienie trawienia tłuszczów
- trzustka – trawienie białek, cukrów i tłuszczów
B – Gruczoł potowy – wydala (usuwa, wydziela)
Dopuszcza się odpowiedź ucznia:
- Ma znaczenie termoregulacyjne, (pot chłodzi powierzchnię skóry).
- Ma działanie bakteriobójcze (chroni organizm przed wnikaniem drobnoustrojów).
A – Gruczoł łojowy - wydziela (usuwa, wydala) łój (substancję tłuszczową). –
- Namaszcza powierzchnię skóry i włosy (i w ten sposób chroni powierzchnię ciała przed zmoczeniem), (chroni
również skórę i włosy przed nadmiernym wysuszeniem).
- Łój ma działanie bakteriobójcze, co chroni organizm przed wnikaniem drobnoustrojów).
- Błonnik (pęcznieje w wodzie, dzięki czemu wypełnia żołądek) zmniejsza uczucie łaknienia /apetyt, (co
ułatwia odchudzanie).
Naczynie A
Glukoza magazynowana jest w wątrobie pod postacią glikogenu i może być stopniowo uwalniana do naczynia A
- W jego błonie śluzowej są gruczoły wydzielające proenzym – pepsynogen.
- Ma ściany zbudowane z mięśni gładkich / ma grube ściany, których skurcze umożliwiają mieszanie i przesuwanie treści pokarmowej.
- W jego błonie śluzowej są gruczoły produkujące kwas solny zakwaszający treść pokarmową / umożliwiający trawienie białek w żołądku / umożliwiający działanie enzymu trawiącego białka/ działający bakteriobójczo.
Witamina D
Skutkiem jej niedoboru jest krzywica.
Kosmki jelitowe - wchłanianie składników pokarmowych
Utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, właściwego dla zdrowego
człowieka.
A – ślinianki, B – jelito cienkie
Ślinianki – wytwarzają ślinę zawierającą enzym – amylazę ślinową, która rozkłada wielocukry, np. skrobię na dwucukrowie cząsteczki maltozy.
Jelito cienkie – jego ściana wydziela enzym – maltazę, która rozkłada maltozę do glukozy.
niski poziom glukozy
jedzenie
wchłanianie zwrotne wody i soli mineralnych
lub
miejsce wytwarzania przez bakterie i wchłaniania niektórych witamin,
formowanie kału
B i jelito grube
jelito cienkie i kosmki jelitowe
A. kwasy żółciowe / żółć
B. glukozy
żółć
odczyn lekko zasadowy lub pH ok.8-9
c)
lipaza trzustkowa
puring