Sałatka z pieczarek, papryki i ... na zimę.rtf

(253 KB) Pobierz

Sałatka z pieczarek, papryki i ... na zimę

             

bardzo łatwe

Składniki              Przepis

1,5 kg pieczarek (średniej wielkości,jędrnych, z jasnymi blaszkami)

1,5 kg papryki czerwonej

1,5 kg cebuli

1,5 kg marchewki (ugotowanej w lekko osolonej i ze szczyptą cukru wodzie

1,5 kg ogórków kiszonych (ze skórką lub obranych)

    ( warzywa ważone nieoczyszczone)

3-4 łyżki soli

Zalewa:

2,5 l wody (10 szklanek),0,5 l octu 10% (2 szklanki)

  40 dag cukru,20 ziarenek ziela angielskiego

  10 liści laurowych, 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego

   olej na wierzch do słoików

  Marchew ugotowac w lekko posolonej i osłodzonej szczyptą cukru oraz z łyżką oleju wodzie "al dente" uważać aby nie była zbyt miękka i pokroić w plasterki, półplasterki lub słupki.

Pieczarki pokroić w paski i sparzyć we wrzącej wodzie lekko posolonej i z dodatkiem soku z 1/2 cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego 3-5 min. osaczyć.

Paprykę czerwoną pokroić w paski i nasolić 1 łyżką soli (co najmniej na 1-2 godz.)

Cebulę pokroć w piórka, również nasolić .

Ogórki kiszone pokroić w plasterki lub słupki wg upodobań.

Zagotować zalewę,włożyć do niej osączone paprykę i cebulę,pieczarki, marchew i ogórki kiszone.

Gotować 8-10 minut .Wkładać do słoików gorące, zalać zalewą, wlać do każdego słoika po łyżce oleju i odwracać do góry dnem lub krótko pasteryzować.

P.S. Sałatka chociaż może i pracochłonna ale jest świetną baza do różnych zimowych sałatek,kiedy to wystarczy tylko osączyć zawartość słoika  i dodać np:

1) kilka ugotowanych na twardo jajek,ser żółty ,kilka łyżek majonezu i śmietany itp.

2)kilka płatów marynowanych śledzi, jabłko,majonez i śmietana i sałatka gotowa.

    Gorąco polecam!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin