Ryba po grecku(1).doc

(50 KB) Pobierz
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Składniki:

·         1/2 kg filetów rybnych (dorsz lub mintaj)

·         3 marchewki

·         1 pietruszka

·         1 seler

·         3 duże cebule

·         1 mały słoik przecieru pomidorowego

·         1/2 l soku pomidorowego

·         cytryna

·         przyprawy liść laurowy, kostka bulionowa, pieprz, sól)

·         olej do smażenia

Na ciasto:

·         3-4 łyżki mąki

·         1/2 szklanki mleka

·         jajko

Przygotowanie:

Rybę opłukać, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w plastry, resztę warzyw obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę lekko podsmażyć. Teraz dodać warzywa, kostkę bulionową, liść laurowy, przyprawy. Wlać sok pomidorowy, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem do miękości. Jeżeli warzywa są za gęste podlać wodą.

Z mleka, mąki i jajka rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale bardziej gęste. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy. Układami warstwami - na przemian warzywa i ryba, ostatnia warstwa to warzywa. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin