Składniki na około 35 trufelków:
· pół szklanki nutelli
· pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych (wystudzonych)
· pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych (wystudzonych)
· pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego
· 2 łyżki masła, bardzo miękkiego
· 120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
· 1 łyżka likieru orzechowego Frangelico (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę wódki)
Ponadto:
· 150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień ;).
Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.
Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.
aneti2