Trufle orzechowe.doc

(80 KB) Pobierz
Trufle orzechowe

Trufle orzechowe

Składniki na około 35 trufelków:

·         pół szklanki nutelli

·         pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych (wystudzonych)

·         pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych (wystudzonych)

·         pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego

·         2 łyżki masła, bardzo miękkiego

·         120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

·         1 łyżka likieru orzechowego Frangelico (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę wódki)

Ponadto:

·         150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień ;).

Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.

Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.

Trufle orzechowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin