Ryba po staropolsku.pdf

(44 KB) Pobierz
34420159 UNPDF
Ryba po staropolsku
Składniki
1 kg ryby słodkowodnej (najlepiej karpia), włoszczyzna (bez
kapusty), sól, pieprz.
Sos: po łyżce masła, mąki i miodu, 2 łyżki rodzynek i migdałów,
pół cytryny, 3 goździki, cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Rybę oczyścić, odfiletować, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Włoszczyznę
zalać dwiema szklankami wody i gotować ok. 20 min. Następnie włożyć rybę do wywaru
i gotować 15-20 min na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Dodać
miód, sok z cytryny, rodzynki, migdały i przyprawy. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku.
Polać sosem z patelni, przybrać zieloną pietruszką i wiórkami migdałów.
 
34420159.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin