Sandacz z warzywami i sosem grzybowym.pdf

(47 KB) Pobierz
34420171 UNPDF
Sandacz z warzywami i sosem grzybowym
Składniki
1 kg sandacza, 2 pory, 2 pietruszki, 4 marchewki, średni seler,
sól, pieprz, olej. Sos: 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 10 dag
pieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej, 3/4 l
wywaru z warzyw, pół szklanki śmietanki 18-proc., łyżeczka
vegety
Sposób przyrządzania
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej
wielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować i
oczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczynie
wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybę
resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.
30 minut w temperaturze 200°C. Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać
ipodsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar, dusićok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką,
śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić 5 minut.
Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół
warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać w
sosjerce.
 
34420171.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin