Fondue szwajcarskiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.400 g sera gruyere, appenzell, comte, friborg lub beaufort,400 ml bialego wytrawnego wina,50 ml kirszu lub wytrawnej wisniowki,1 starta galka muszkatolowa,pieprz,1 bulka pszenna.1. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach.2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac wino.Wsypywac do niego stopniowo utarty ser, stale mieszajac, az powstanie gesta,jednolita masa.3. Przyprawic fondue pieprzem i galka muszkatolowa, wlac kieliszek kirszu.4. Naczynie z goracym fondue przeniesc na stol, stawiajac na specjalnym podgrzewaczu lub postumencie, pod ktory podstawia sie maszynke spirytusowa lubduza swiece. Chodzi o to, my masa serowa stale lekko wrzala.5. Bulka razem ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm. Nadziewac kawalki bulkina specjalny widelec o dlugim trzonku lub na szpadke i maczac w fondue.6. Fondue mozna zagescic w czasie gotowania dodatkowo 1 lyzeczka maki kartoflanej i przyprawic sokiem z cytryny. Zapobiega ona zwarzeniu sie fondue.- Oprocz serow twardych mozna tez uzywac serow miekkich z porostem plesni.Jeszcze inny smak uzyskuje sie, dodajac do masy serowej 10-25% sera o bardzointensywnym zapachu, np. parmezanu. Potrawa bardzo popularna w Szwajcarii.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 70.
kapciajerzy1