Sos mięsno-warzywny.pdf

(42 KB) Pobierz
66464368 UNPDF
Sos mięsno-warzywny
Składniki
25 dag mielonej wołowiny, 3 pomidory lub czubata łyżka
koncentratu pomidorowego, 4-5 pieczarek, cebula, marchewka,
pietruszka, kilka łodyżek selera naciowego, ćwierć szklanki
czerwonego wina, 2-3 ząbki czosnku, kilka łyżek oleju, po
łyżeczce suszonego tymianku, bazylii i słodkiej papryki, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
W dużym rondlu rozgrzać olej, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojone
pieczarki, włożyć mięso i dusić pod przykryciem. Po 10 min dodać: marchewkę i
pietruszkę starte na tarce jarzynowej, pomidory (bez skórki i pestek) pokrojone w kostkę
albo koncentrat, seler pokrojony w talarki, wino, zmiażdżony czosnek, szklankę wody lub
bulionu i przyprawy. Gotować jeszcze 10-15 min, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z makaronem lub ryżem. 100 g - 85 kcal.
 
66464368.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin