Dodane przez:
[laluna_84]
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4
· 1/2 kurczaka (lub 4 dowolne jego części wg gustu:pierś, udka ,skrzydełka)
· 1 szklanka ryżu
· 2 papryki
· 2 cebule
· 1 kostka rosołowa
· 0,7 litra wody
· sól
· pieprz
· vegeta
· olej do smażenia
Przepyszne danie z delikatnym ryżem - rozpływa się w ustach.
Kurczaka podzielić na części i doprawić solą, pieprzem i vegetą. Kawałki kurczaka obsmażyć krótko na oleju, aby lekko się zarumieniły.
Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka.
Na patelnię z niewielka ilością oleju wsypać surowy ryż, pokrojoną paprykę i cebulę - obsmażyć, aby ryż się lekko zrumienił. Nadaje to wyjątkowy smak potrawie.
W 0,7 litra gotowanej wody rozruścić kostkę rosołową.
Podsmażony ryż z warzywami przełożyć na dno blaszki. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, zalać wszystko bulionem. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę i piec aż ryż wchłonie cały wywar. Co jakiś czas sprawdzać czy bulion się wchłoną i czy ruż jest miękki. Jeżeli ryż jest trwardy, a nie ma już bulionu, należy dolać nieco wody.
SMACZNEGO!!!!!
kapciajerzy1