Risotto z kurczakiem
Pogoda jest paskudna - jest zimno, szaro, wieje i pada, a ja siedzę sama w mieszkaniu i piszę prezentację... Nagle stwierdziłam, że trzebaby poważnie pomyśleć o jakimś obiedzie. Może coś z jakimś mięsem? Znając mnie, z drobiem. Tylko co? A może risotto? Właściwie to wcześniej po głowie chodziło mi risotto z serem, dopiero potem przyszedł mi do głowy kurczak. W dobie internetu na szczęście można być leniwym i zamówić sobie produkty do domu i to z darmową dostawą :) Mi dzisiaj nawet jakby dopłacili, nie wyszłabym na zakupy :P Przepis znalazłam u Pandiego. Przyznaję, że skusiła mnie wizja podpieczenia w piekarniku tego, co zostanie na jutro :) Dzisiaj risotto prosto z patelni jest aromatyczne, pyszne i.. kleiste ;) RISOTTO Z KURCZAKIEM składniki:- dwie piersi kurczaka- ryż do risotto (arborio)- jedna papryka czerwona- białe wytrawne wino- bulion w kostce- zioła, przyprawy (pieprz, bazylia, papryka, przyprawa do kurczaka)- ząbek czosnku- 1 cebulaNa dwie godziny (a najlepiej na dzień) przed gotowaniem opłukać piersi, wyciąć tłuszcz i pokroić mięso w kostkę ok. 1 x 2 cm. Mięso umieścić w misce, przyprawić pieprzem, bazylią, papryką, przyprawą do kurczaka, skropić oliwą i zalać częściowo winem. Całość odstawić do lodówki pod przykryciem żeby kurczak się marynował.Rozrobić bulion (jedną kostkę w szklance wody). Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z masłem, a gdy się zeszkli dorzucić paprykę pociętą w kostkę i wyciśnięty czosnek. Wypłukać ok. 1,5 szklanki ryżu i dodać do papryki. Na drugą patelnię wrzucić kurczaka razem w winem w którym był i podsmażyć na biały kolor. Gdy ryż się zeszkli dodać bulion i podsmażonego kurczaka, doprawić wedle uznania, wymieszać i przykryć. Gdy bulion odparuje, dolać wino i dusić dalej aż ryż będzie miękki i chrupiący.
kapciajerzy1